Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ταξιδιώτες από την Κίνα

Σε συστάσεις προς τα κράτη – μέλη για να αποφευχθεί νέα διασπορά του κορωνοϊού μέσω της Κίνας προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ άλλων προέτρεψε τις χώρες:

– Να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες των πτήσεων προς και από την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα, ή αναπνευστήρες FFP2/N95/KN95.

– Συμφωνούν να εκδίδουν συμβουλές στους εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται ή προορίζονται για την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αερολιμένων, όσον αφορά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.

– Τα Κράτη Μέλη ενθαρρύνονται θερμά να εισαγάγουν, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, την απαίτηση για αρνητικό τεστ COVID-19 το οποίο θα πραγματοποιηθεί το αργότερο 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν τα μέτρα αυτά με:

Τυχαίες δειγματοληψίες σε επιβάτες που φθάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.

Ανάλυση των λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φθάνουν από την Κίνα.

– Συνέχιση της προώθησης της ανταλλαγής εμβολίων και της χρήσης εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδίως μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.