Το ισορροπημένο σελήνιο είναι το μυστικό για την παρατεταμένη λήψη της… δημοφιλούς παρακεταμόλης

Όλοι, λιγότερο ή περισσότερο, έχουμε χάπια παρακεταμόλης στο σπίτι μας καθώς είναι πλέον οι δημοφιλέστερη δραστική ουσία για κοινούς καθημερινούς πόνους.

Όμως, η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι μας.

Κάπου εδώ εμφανίζεται το σελήνιο.

Για τους ενήλικες, η συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια δόση παρακεταμόλης είναι 4 γρ. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το σελήνιο επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία το παυσίπονο εξέρχεται από το σώμα. 

“Τα άτομα με ανεπάρκεια σεληνίου μπορούν να δυσκολεύονται να αποβάλλουν την παρακεταμόλη αρκετά γρήγορα και άρα να διατηρήσουν το ήπαρ τους υγιές”, εξήγησε ο Δρ. Charareh Pourzand, ο οποίος ηγήθηκε της συλλογικής έρευνας, από το Τμήμα Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Bath. “Μπορούν να έχουν μεγάλη ποσότητα ακόμη και όταν ακολουθούν τις οδηγίες”.

Πιστεύεται ότι η ανεπαρκής πρόσληψη σεληνίου επηρεάζει έως και 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως ή ένα στα επτά άτομα του πλανήτη. Μπορεί να είναι δελεαστικό να αυξηθούν τα επίπεδα σεληνίου μέσω συμπληρωμάτων διατροφής αλλά με βάση τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, ο Pourzand συμβουλεύει κατά αυτής της ενέργειας, καθώς η περίσσεια του μικροθρεπτικού συστατικού μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη για το σώμα με την ανεπάρκειά του.

Η μελέτη δείχνει ότι η σχέση μεταξύ της περιεκτικότητας του σεληνίου στη διατροφή και της τοξικότητας της παρακεταμόλης είναι πολύ σημαντική. Οι άνθρωποι πρέπει να δώσουν προσοχή σε αυτά τα ευρήματα, δεδομένου ότι όλοι έχουν παρακεταμόλη στο σπίτι τους. Και τώρα με άτομα που αρρωσταίνουν από τη νόσο COVID-19, η παρακεταμόλη λαμβάνεται περισσότερο από ποτέ.

Το σελήνιο βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας οξειδοαναγωγής στο σώμα μέσω αντιοξειδωτικών ενζύμων που ονομάζονται σεληνοπρωτεΐνες (πρωτεΐνες που περιέχουν σελήνιο).

Η ισορροπία Redox περιγράφει τον μηχανισμό με τον οποίο κάθε κύτταρο διατηρεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των αντιοξειδωτικών και των προ-οξειδωτικών συστατικών (όταν τα άτομα χαρίζουν ή κερδίζουν ηλεκτρόνια). Όταν τα επίπεδα σεληνίου του σώματος είναι εκτός του ευεργετικού εύρους, οι αντιοξειδωτικές ενζυμικές δραστηριότητες μειώνονται και σχηματίζονται πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες στο ήπαρ, το κύριο όργανο όπου μεταβολίζεται η παρακεταμόλη. 

Ο Pourzand υπογραμμίζει τη σημασία μιας καλής διατροφής στη διατήρηση των επιπέδων σεληνίου εντός του συνιστώμενου εύρους. «Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική αν λαμβάνετε παρακεταμόλη σε τακτική βάση, για παράδειγμα το χρόνιο πόνο», είπε.