Το καλοκαιρινό φρούτο που βοηθά την πέψη και ενισχύει την άμυνα

Τα ροδάκινα, εκτός από δροσιστικά και τραγανά, είναι ο καλύτερος σύμμαχος για υγιές δέρμα και ανοσοποιητικό σύστημα.

Ζουμερά, αρωματικά και λαχταριστά, τα ροδάκινα αποτελούν ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού, ενώ σίγουρα μας φέρνουν αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία, όταν τα απολαμβάναμε πλάι στην αμμουδιά ή στη βεράντα του εξοχικού. Εκτός όμως από την ασυναγώνιστη γεύση τους, όπως θα ανακαλύψετε και παρακάτω, έχουν και πολλά οφέλη για την υγεία.

Βοηθούν στην πέψη 

Οι φυτικές ίνες είναι πολύ σημαντικές για τον οργανισμό μας και μόλις με ένα μεσαίο ροδάκινο έχετε καλύψει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Καταπολεμούν επίσης την δυσκοιλιότητα, διευκολύνοντας την διαδικασία της πέψης αλλά και ρυθμίζοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Το ξέρατε, ακόμα, ότι περιέχουν πρεβιοτικά; Συνεπώς, συμβάλλουν στην ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου που συνδέονται με την φλεγμονή, την ανοσία και τη διάθεση.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα 

 Όλα τα φρούτα είναι κι ένας σύμμαχος για την διατήρηση της υγείας μας, όμως το ροδάκινο θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τρεις τρόπους: αρχικά, με ένα μέτριο ροδάκινο έχετε καλύψει το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C, βασική βιταμίνη για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς αρκετοί τύποι ανοσοκυττάρων τη χρειάζονται για την παραγωγή, τη λειτουργία και την προστασία τους. Επιπλέον, η βιταμίνη Α των ροδάκινων (10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης καλύπτει ένα μεσαίο ροδάκινο) βοηθά στη δημιουργία των βλεννογόνων του αναπνευστικού συστήματος που το θωρακίζουν από την είσοδο των μικροβίων. Τα ροδάκινα, τέλος, συμβάλλουν στην ανοσία μέσω των φυσικών αντιμικροβιακών ιδιοτήτων τους.

Υγιές δέρμα 

Τόσο η βιταμίνη C που περιέχουν τα ροδάκινα όσο και η β-καροτίνη, προάγουν την υγεία του δέρματος. Η β-καροτίνη προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, βοηθώντας ακόμα στη διατήρηση της φυσικής λάμψης της επιδερμίδας. Η βιταμίνη C άλλωστε είναι καθοριστική στην σύσταση του κολλαγόνου και τη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος. Ακόμα, τα ροδάκινα ενυδατώνουν τον οργανισμό, αφού περιέχουν κατά 85% νερό. Αυτό και μόνο μάλλον εξηγεί γιατί είναι τόσο ζουμερά.

Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση

Τα ροδάκινα περιέχουν κάλιο (8% της ημερήσιας πρόσληψης), μια ουσία που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, δρώντας ως φυσικό διουρητικό που απομακρύνει το νάτριο από το σώμα. Η διαδικασία αυτή «ξεκουράζει» το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ παράλληλα καταπολεμά την κατακράτηση υγρών