Το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας: Τέλος το lockdown μετά από… 7 μέρες

Τρία κρούσματα έχει καταγράψει η Νέα Ζηλανδία τις τελευταίες πέντε μέρες. Έπειτα από 7 μέρες lockdown, η μεγαλύτερη πόλη της χώρας ανοίγει ξανά με μόλις ένα κρούσμα.

Αίρεται από την Κυριακή το lockdown στην μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Όκλαντ. Έχει εντοπιστεί μόλις ένα κρούσμα κορονοϊού και έτσι το επταήμερο lockdown που επιβλήθηκε, σταματά ξανά και ανοίγουν δραστηριότητες.
«Πάμε σκληρά, πάμε εγκαίρως» είναι το μότο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο Όκλαντ έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα, ενώ έχουν καταγραφεί άλλα δύο κρούσματα εγχώριας μετάδοσης. Κανένα νέο κρούσμα δεν έχει αναφερθεί εδώ και πέντε ημέρες.

«Μπορεί να μην βρισκόμαστε στην ολέθρια θέση στην οποία βρίσκεται μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, αλλά μια στρατηγική εξάλειψης προκαλεί την αίσθηση σκληρής δουλειάς και είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεται κάποιος κόπωση» δήλωσε η Άρντερν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Η COVID είναι σκληρή δουλειά για όλους. Σας ευχαριστώ που τα βγάλατε πέρα άλλη μια φορά» πρόσθεσε.

Παρότι, η προσέγγιση της Άρντερν πιστώνεται ότι έχει καταστήσει τη Νέα Ζηλανδία μια από τις χώρες που έχουν σημειώσει την μεγαλύτερη επιτυχία παγκοσμίως όσον αφορά τον έλεγχο της εξάπλωσης, το πρόσφατο lockdown προκάλεσε έντονη κριτική στα social media, καθώς έπρεπε να ακυρωθούν διάφορες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Η Άρντερν πρόσθεσε ότι το Όκλαντ θα μετακινηθεί στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού μετά την άρση του lockdown στις 06:00 τοπική ώρα την Κυριακή (19:00 ώρα Ελλάδος το Σάββατο), ενώ τώρα βρίσκεται στο τρίτο επίπεδο συναγερμού, βάσει του οποίου ζητείται από τον κόσμο να παραμένει στο σπίτι, όταν δεν βρίσκεται στη δουλειά ή το σχολείο.

Η υπόλοιπη χώρα θα μετακινηθεί στο πρώτο επίπεδο συναγερμού, το οποίο είναι το χαμηλότερο.

Η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει μόλις πάνω από 2.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 26 θανάτους από την COVID-19 από τότε που ξέσπασε η πανδημία.