Τότε σταματάνε τα SMS και τα ραντεβού – Τι συμβαίνει με τον δείκτη θετικότητας στην χώρα μας

Η χώρα μας προσπαθεί να ελέγχει την πανδημία, οι εμβολιασμοί γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς και όσο πιο γρήγορα χτίσουμε ανοσία τόσο νωρίτερα θα… ελευθερωθούμε.

Το Σάββατο (08.05.2021) και μετά από 58.949 διαγνωστικά τεστ σε όλη τη χώρα ο δείκτης θετικότητας είναι στο 4,17 ένας αριθμός λίγο πάνω από το όριο που είναι το 4. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, αλλά χρειάζεται ακόμη χρόνος προκειμένου να πάρουμε μια βαθιά ανάσα.

Η χώρα μας πάντως το Σάββατο μέτρησε 2.461 νέα κρούσματα, νέα κρούσματα κορονοϊού, 68 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους και 737 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι.

Οσον αφορά στις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα η Αττική συγκεντρώνει 1.122 νέες μολύνσεις, και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 285 και η Αιτωλοακαρνανία 108.

«Να μην υπάρξει χαλάρωση επειδή ανοίξαμε κάποιες δραστηριότητες»
«Θεωρώ ότι ήδη έχει αποφασιστεί ότι από 14/5 θα σταματήσουν και τα ραντεβού στο λιανεμπόριο, και ενδεχομένως και τα SMS. Δεν μπορεί να υπάρξει τουρισμό με SMS για μετακινήσεις άρα αυτά θα σταματήσουν» ήταν τα λόγια του καθηγητή επιδημιολογίας και μέλους της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Χρήστου Χατζηχριστοδούλου

Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κ. Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτό θα το συζητήσουμε» επιβεβαιώνοντας πως όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι σίγουρα η ώρα απαγόρευσης θα πάει λίγο πιο αργά σταδιακά εκτιμώντας ωστόσο πως δεν θα καταργηθεί αυτόματα ή άμεσα.

Από την άλλη επισήμανε πως θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο το να υπάρχει έλεγχος για self-test και εμβολιασμό όσων πολιτών ταξιδέψουν με το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Ο καθηγητής μίλησε και για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων και των μέτρων που έρχονται τονίζοντας πως κάθε άνοιγμα δραστηριότητας είναι ένα ρίσκο.

«Φυσικά δεν είναι μετρήσιμο ακόμα και θέλουμε ανοίγοντας να διατηρούνται τα υπόλοιπα μέτρα» εξήγησε.

Παράλληλα έκανε λόγο για πολλαπλά ανοίγματα μέτρων. «Αποφασίσαμε κάποια ανοίγματα» είπε και υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχίσουμε την χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

«Άρα τα υπόλοιπα μέτρα διατηρούνται και δεν πρέπει να υπάρξει μια γενική χαλάρωση επειδή ανοίξαμε κάποιες δραστηριότητες που έπρεπε να ανοίξουν», δήλωσε επιμένοντας πως δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα πως τελειώσαμε με τον κορονοιό την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

«Ευτυχώς υπάρχει μια σταθερή πτώση και στις διασωληνώσεις και στις νοσηλείες που είναι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας» επεσήμανε σε κάθε περίπτωση.