Φάε έξυπνα: Πώς να μειώσεις τις μερίδες σου

Βλέποντας το πιάτο σας όταν τρώτε έξω, δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε πως το μέγεθος της μερίδας έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Η τάση αυτή μάλιστα έχει εξαπλωθεί παντού. Ακόμη και στα super market η συσκευασία έχει γίνει ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ και ένα μόνο σακουλάκι πατατάκια φτάνει για περισσότερα από ένα άτομα.

Έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες χωρίς να το θέλουν, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τις μεγάλες μερίδες. Πώς μπορείτε να περιορίσετε τις μερίδες σας και να αποφύγετε τη σταδιακή αύξηση του βάρους σας;

Φαγητό στην έξοδο

Το τεράστιο πιάτο που φτάνει μπροστά σας είναι αρκετό για δύο άτομα. Φροντίστε να το μοιραστείτε με ένα φίλο. Διαφορετικά φάτε το μισό και ζητήστε να πάρετε το υπόλοιπο σπίτι ώστε να το καταναλώσετε την επόμενη μέρα.

Φαγητό στο σπίτι

Γεμίστε το πιάτο σας μία φορά και μην τοποθετείτε δίσκους ή κατσαρόλες με φαγητό πάνω στο τραπέζι. Συνοδέψτε κάθε γεύμα με σαλάτα και φάτε αργά. Έτσι το σήμα του κορεσμού θα φτάσει στο εγκέφαλο και θα νιώσετε χορτάτοι χωρίς να παραφάτε. Δημιουργήστε «έξυπνα» πιάτα ακολουθώντας τον παρακάτω κανόνα:  το ½ πιάτο σαλάτα, το ¼ κάποια πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, αυγό) και το άλλο ¼ κάποια πηγή υδατανθράκων (ψωμί, ζυμαρικά ή ρύζι, κατά προτίμηση ολικής άλεσης).

Προσοχή στο περιβάλλον

Προσπαθήστε να τρώτε σε ήρεμο περιβάλλον και όχι μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση. Όσο η προσοχή σας είναι στραμμένη αλλού, το πιο πιθανό είναι να φάτε πολύ περισσότερο.

«Κόψτε την όρεξη»

Από παιδιά ακολουθούμε έναν άγραφο νόμο. Δεν τρώμε τίποτα πριν το γεύμα για να μην χάσουμε την όρεξή μας. Προχωρήστε στο σήμερα και φάτε κάτι ελαφρύ και υγιεινό μισή με μία ώρα πριν το γεύμα. Δύο φρούτα, μία ατομική σαλάτα, δύο φρυγανιές ολικής άλεσης με μία φέτα τυρί light, μία χούφτα ξηροί καρποί είναι καλές επιλογές. Θα σας μειώσουν λιγάκι την όρεξη για να μην πέσετε με τα μούτρα στο γεύμα καταναλώνοντας extra θερμίδες.

Χρησιμοποιήστε πιάτα

Αν τρώτε απευθείας από τη συσκευασία των προϊόντων κατά πάσα πιθανότητα θα καταναλώσετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που χρειάζεστε, ίσως και από αυτή που πραγματικά θέλετε. Βάλτε προκαθορισμένη ποσότητα σε ένα πιάτο και κατά προτίμηση χρησιμοποιήστε τα μικρά σερβίτσια.

«Μάτια που δε βλέπονται…»

Οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώσουν περισσότερο όταν έχουν εύκολη πρόσβαση στα τρόφιμα. Κάνετε το σπίτι σας σύμμαχο στην προσπάθειά σας. Αντικαταστήστε το μπολ με τα σοκολατάκια με μία φρουτιέρα, αποθηκεύστε τα θερμιδογόνα τρόφιμα σε ένα ψηλό ράφι στο πίσω μέρος του ψυγείου και αφήστε εκτεθειμένα μπροστά σας υγιεινά τρόφιμα και σνακ, ώστε να αποτελούν την πρώτη επιλογή στις λιγούρες.