«Φλέγεται» στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού η Αθήνα

Απίστευτη είναι η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ελλάδα, με την Αθήνα να βρίσκεται στα… ύψη και τους ειδικούς να ανησυχούν για την εξέλιξη. Όπως κάθε μέρα, έτσι και την Πέμπτη, 08.04.2021, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.228 νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο, με τα 1.578 εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική.

Δεν ήταν όμως αυτά τα νούμερα που ήχησαν… συναγερμό, αλλά οι μεταλλάξεις. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση των δειγμάτων του εξαιρετικά επικίνδυνου στελέχους που φέρει συνδυασμό χαρακτηριστικών από τη βραζιλιάνικη και νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη, οι οποίες αντιστέκονται στην ανοσία των εμβολίων κατά του κορονοϊού, έχει θορυβήσει τους ειδικούς.

Πόσο μάλλον που η συγκεκριμένη μετάλλαξη, δηλαδή και τα 75 νέα δείγματα, εντοπίζεται μόνο στην Αττική και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι πως μόνο στο κέντρο της πρωτεύουσας, έχουν εντοπιστεί συνολικά 1.005 μεταλλαγμένα κρούσματα, από όλες τις μεταλλάξεις. Από αυτά, υπάρχουν 193 κρούσματα -επίσης από τις μεταλλάξεις- που θεωρούνται «καινούρια», είναι δηλαδή των τελευταίων ημερών και τα 75 εξ αυτών, δηλαδή σχεδόν τα μισά, αφορούν στην επικίνδυνη μετάλλαξη που «αντιστέκεται» και στα εμβόλια. Και εντοπίστηκαν όλα στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο στέλεχος να αρχίσει να ανταγωνίζεται ακόμη και αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, που έχει πλέον επικρατήσει κάτι που δείχνει και το γιατί ανησυχούν ιδιαίτερα για την εξέλιξη αυτή…

Τα υπόλοιπα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Νότιου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.