Φλεγμονώδεις τροφές: Ποσό επηρεάζουν την καρδιά

Οι ανθυγιεινές τροφές όταν κατάλαβα πω ΤΕΙ από μικρή ηλικία μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην καρδιά και ειδικότερα, αν η διατροφή περιέχει πολλές τροφές που συνδέονται με τη φλεγμονή, όπως είναι τα επεξεργασμένα κρέατα, το κόκκινο κρέας, τα ποτά με ζάχαρη και τα μεταποιημένα έλαια.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κατέληξαν σε νέα στοιχεία για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους της κατανάλωσης τροφών με ζάχαρη και λιπαρά, μετά την παρακολούθηση 200.000 και πλέον Αμερικανών επαγγελματιών υγείας, μεταξύ 24 και 40 ετών, για μια περίοδο 24 έως 32 ετών. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ποιες τροφές κατανάλωναν και πόσο συχνά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φλεγμονώδεις τροφές είχαν 38% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), συμπεριλαμβανομένων εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, από εκείνους που ανέφεραν ότι ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, παίζουν τεράστιο ρόλο στη φλεγμονή. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν τρανς και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι γνωστό ότι προάγουν τη φλεγμονή στο σώμα. Τα επεξεργασμένα τυριά, τα καπνιστά, τα επεξεργασμένα προϊόντα σίτου, οι σοκολάτες με ζάχαρη, είναι τροφές που μελέτες έχουν δείξει ότι προκαλούν φλεγμονή.

Η φλεγμονή είναι η άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στους εισβολείς και τις λοιμώξεις. Η μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, τα κύτταρα και τους ιστούς, προκαλώντας καρδιαγγειακές και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Μελέτη έδειξε σημαντική σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης τρανς λιπαρών και μιας ουσίας στο αίμα που ονομάζεται CRP και αποτελεί δείκτη φλεγμονής. Από αυτούς που κατανάλωναν τα περισσότερα λιπαρά, το 73% εμφάνισε υψηλότερα επίπεδα CRP σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερα λιπαρά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδεις τροφές και τροφές που ωφελούν την καρδιά. Τέτοιες είναι οι εξής:

– Ολόκληρα φρούτα και λαχανικά

– Μη επεξεργασμένα δημητριακά 

– Καλά λιπαρά

– Μέτριες ποσότητες ψαριών, πουλερικών, οσπρίων, αυγών 

– Μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών