Φόβος από τους λοιμωξιολόγους για νέα αύξηση κρουσμάτων του μεταλλαγμένου ιού

Αύξηση καταγράφουν τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στην χώρα μας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ανησυχία των ειδικών .

Η υποεπιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει ξανά σήμερα, Πέμπτη (28/01/2021) για να εξετάσει περαιτέρω την κατάσταση στην Αττική, έχοντας στα χέρια της και τη νέα έκθεση του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), για τη διάδοση των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έκθεση επιτήρησης του Ελληνικού Κέντρου Γονιδιωματικής του ΙΙΒΕΑΑ, το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας) έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 32 κρούσματα.

Σήμερα πρόκειται να ανακοινωθούν περισσότερα θετικά κρούσματα, τα οποία έχουν προκύψει από νέες μολύνσεις και από τη διαδικασία ιχνηλάτησης των προηγούμενων θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος, η οποία ήταν σε εξέλιξη τις προηγούμενες ημέρες.

Η αύξηση του συνόλου των κρουσμάτων και η διάδοση των μεταλλάξεων θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ο βαθμός συγκέντρωσης των μεταλλάξεων στην Αττική θα αποτελέσει έναν ακόμα κρίσιμο παράγοντα, που θα βαρύνει στην εισήγηση των λοιμωξιολόγων σχετικά με το άνοιγμα ή μη των Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και για την αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που θα κάνει και τις ανάλογες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, πρόκειται να συνεδριάσει αύριο, Παρασκευή.

Εκτός από την Αττική, θετικά κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού βρέθηκαν στην Κρήτη και την Βόρειο Ελλάδα.

Τα 32 θετικά δείγματα, τα οποία έχουν ανακοινωθεί επισήμως μέχρι αυτή την ώρα, κατανέμονται ως εξής:

• 3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
• 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
• 8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.
• 17 δείγματα από την Αθήνα.

Ο έλεγχος αφορά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021 για 235 δείγματα. Από αυτά, τα 172 δείγματα αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.