Φ. Γεννηματά: ”Προτεραιότητα εμβολιασμών από 1η Μαΐου στους εργαζόμενους τουριστικών επιχειρήσεων”

Τα νησιά μας – και ιδιαίτερα τα ακριτικά και τα μικρά νησιά – πρέπει να στηριχθούν κατά προτεραιότητα και με πόρους από το Tαμείο Ανάκαμψης, ανέφερε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στους παραγωγικούς φορείς και παράγοντες του Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της διαδικτυακής περιοδείας που διοργανώνει το Κίνημα Αλλαγής ανά Περιφέρεια κάθε εβδομάδα.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε άμεσες παρεμβάσεις ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου. Οι προτάσεις της κας Γεννηματά, όπως αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση, έχουν ως εξής:

1) Τα νησιά μας, πρέπει στους χώρους του τουρισμού να γίνουν COVID FREE. Προτείνουμε, από την 1η Μαΐου, να δοθεί προτεραιότητα εμβολιασμού μετά από τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, σε όλους τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα θα απασχοληθούν σε τουριστικές επιχειρήσεις.

2) Ο ΦΠΑ προτείνουμε να μειωθεί από την 1η Μαΐου 2021 έως 15 Νοεμβρίου του 2021 κατά 50% από τον ισχύοντα σήμερα, σε όλα τα νησιά μας.

3) Εμείς θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στη θέση μας, είναι λάθος η λήψη οριζόντιων μέτρων σε όλη τη χώρα.

4) Να σχεδιάσουμε την κρουαζιέρα από την αρχή. Να ενισχύσουμε τα Home Ports – από όπου ξεκινούν οι κρουαζιέρες – και να δημιουργήσουμε νέα.

5) Φυσικά στήριξη του τουρισμού, σημαίνει απαραίτητα και στήριξη των εργαζόμενων σε αυτόν.

Σχετικά με το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, η κα Γεννηματά σημείωσε ότι «χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Έχω ζητήσει εδώ και μήνες να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή. Δυστυχώς η Κυβέρνηση κωφεύει και την πληρώνουν οι πολίτες».

Επίσης όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η κ. Γεννηματά παρατήρησε ότι δεν παραγνωρίζει τις προσπάθειες που γίνονται, αλλά πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες αυτές, με πλήρη διαφάνεια και με ιδιαίτερο βάρος για τις ευπαθείς ομάδες, τους καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικούς. Χαρακτήρισε “απεχθείς και βαθιά προσβλητικούς για τους πολίτες” τους εκτός σειράς εμβολιασμούς στελεχών του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως συνιστούν «ένα πολύ αρνητικό μήνυμα για την κοινωνία. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και όλες αυτές οι υποθέσεις πρέπει να διερευνώνται από την Δικαιοσύνη. ‘Αμεσα και όχι επιλεκτικά», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει γενναία και στοχευμένα μέτρα για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανές οι επιχειρήσεις», τόνισε η Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε λέγοντας ότι για την ανάκαμψη της οικονομίας «υπάρχει η εναλλακτική λύση, ο προοδευτικός δρόμος που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής με τις προτάσεις του». 

«Το δικό μας πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς. Στρατηγικός μας στόχος είναι η πλήρης απασχόληση και προτείνουμε την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ζητάμε να έρθει στη Βουλή και να συζητηθεί, το θέμα του ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Το πρόγραμμα ξεπερνά την κυβερνητική θητεία της ΝΔ.

Δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει. Γι’ αυτό συγκροτούμε ένα ευρύ μέτωπο στην κοινωνία, μια νέα Κοινωνική Συμφωνία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν, ότι μια προοδευτική διακυβέρνηση είναι όχι μόνο όραμα, αλλά το αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια νέα Αλλαγή στην Ελλάδα», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.