Χαλαρώνει το lockdown στη Μελβούρνη – Μόλις 1 κρούσμα σε μία ημέρα

Η πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών της COVID-19 αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της πολιτείας Τζέιμς Μερλίνο, ενώ οι τοπικές αρχές κατέγραψαν 1 νέο κρούσμα τοπικής μετάδοσης, για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Η νέα μόλυνση οφείλεται σε στενή επαφή με γνωστό κρούσμα και τέθηκε ήδη σε καραντίνα, δήλωσε η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία της Βικτόριας.

Η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας έχει καταγράψει 92 κρούσματα στο τελευταίο κύμα μολύνσεων, γεγονός που οδήγησε στα τέλη του περασμένου μήνα στην επιβολή έκτακτου lockdown δύο εβδομάδων. Η Βικτόρια βγήκε από το lockdown την Παρασκευή καθώς μειώθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, αλλά παραμένουν σε ισχύ ορισμένοι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα είμαστε σε θέση σε ανακοινώσουμε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην περιοχή της Βικτόριας και (…) στη μητροπολιτική περιοχή της Μελβούρνης», δήλωσε ο Μερλίνο.

Βάσει των υφιστάμενων περιορισμών, οι κάτοικοι της Μελβούρνης μπορούν σε μετακινηθούν σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων από το σπίτι τους ενώ οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους περιορίζονται στα 10 άτομα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με περισσότερα από 22.300 κρούσματα και 910 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 από τον Μάρτιο του 2020, κυρίως σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων στη Βικτόρια. Η επιβολή έκτακτων lockdowns, οι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι και τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης επέτρεψαν να περιοριστούν οι προηγούμενες εξάρσεις.