Χρήση μάσκας: Ποια συνήθεια μπορεί να είναι επικίνδυνη

Η χρήση μάσκας έχει μπει εδώ και περίπου ένα χρόνο στην καθημερινότητα μας. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες συνήθειες που κάνουμε όταν βγάζουμε την μάσκα που μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό μας.

Η σωστή χρήση, αλλά και το πως βγάζουμε και πετάμε μία μάσκα είναι θέματα ζωτικής σημασίας, εξίσου ζωτικής με τη χρήση της. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό ΕΟΔΥ η μάσκα στον καθρέφτη μπορεί να γίνει εστία μετάδοσης κορονοϊού ενώ ενέχει και άλλους κινδύνους. Ο αέρας που κυκλοφορεί μέσα στο αυτοκίνητο είτε από τα παράθυρα, είτε από το σύστημα του κλιματισμού ουσιαστικά παρασύρει τα όποια σταγονίδια έχει πάνω της η μάσκα και τα διασπείρει στην καμπίνα του αυτοκνήτου. Πρακτικά με τη μάσκα στον καθρέφτη έρχεσαι σε επαφή με οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα ήρθε η ίδια μάσκα όσο τη φορούσες εκτός αυτοκινήτου. Μία άλλη εξίσου, αν όχι περισσότερο, επικίνδυνη συνήθεια είναι να την κρεμάς στη γρίλια κάποιου αεραγωγού του συστήματος κλιματισμού, κάτι που επιταχύνει τη διασπορά τον επικίνδυνων σταγονιδίων.

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση η απόρριψη της μάσκας πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά. Αν θέλεις να την αποθηκεύσεις κάπου για να την πλύνεις και να την ξαναχρησιμοποιήσεις η καλύτερη λύση είναι να τη βάλεις προσεκτικά σε ένα σακουλάκι που κλείνει. Εναλλακτικά μπορείς να τη βάλεις προσεκτικά σε κάποια τσέπη ή σε κάποιον αποθηκευτικό χώρο που κλείνει ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον περιβάλλοντα αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.