Όμικρον 2: Το σύμπτωμα που «επιστρέφει» στη νέα υπομετάλλαξη

Στο ραντάρ της επιστημονικής κοινότητας έχει μπει η αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής BA.2 της Όμικρον, η οποία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχει εντοπιστεί σε 57 χώρες

Υπάρχουν τρεις επίσημα καθορισμένοι υποτύποι της Όμικρον: BA.1, BA.2 και BA.3- με την τελευταία υποπαραλλαγή να έχει συνδεθεί με λιγότερες από 400 περιπτώσεις παγκοσμίως. Η υποπαραλλαγή BA.2 διαθέτει έως και 27 μεταλλάξεις που δεν βρίσκονται στην αρχική εκδοχή της Όμικρον, BA.1.

Η μελέτη της Δανίας διαπίστωσε ότι η υποπαραλλαγή BA.2 «κατέχει ιδιότητες ανοσοδιαφυγής» που «μειώνουν περαιτέρω την προστατευτική επίδραση του εμβολιασμού έναντι της μόλυνσης», σε σύγκριση με τη BA.1. Ωστόσο, οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι η BA.2 «δεν αύξησε» την πιθανότητα των εμβολιασμένων ατόμων να μεταδώσουν τον ιό μόλις μολυνθούν.

Παρά το πλεονέκτημα μετάδοσης της BA.2 «δεν δικαιολογεί» περισσότερα μέτρα δημόσιας υγείας από όσα έχουν θέσει σε εφαρμογή οι κυβερνήσεις ως απάντηση στην αρχική εκδοχή της Όμικρον, σημείωσε ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Ράβι Γκούπτα.

«Η [BA.2] μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτική κατά ένα ορισμένο περιθώριο, αλλά η Όμικρον είναι ήδη τόσο μεταδοτική που η σταδιακή αύξηση είναι απίθανο να μας βγάλει εκτός πορείας», είπε ο Γκούπτα, προσθέτοντας ότι «δεν είναι όλες οι μεταλλάξεις ίσες» και ορισμένες κάνουν ελάχιστα «για να αλλάξουν τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο ιός». Όπως εξήγησε επίσης, «δεν υπάρχουν σημάδια» ότι η BA.2 προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.

Τα συμπτώματα της Όμικρον

Η Όμικρον είναι η μετάλλαξη εκείνη που έχει τα περισσότερα συμπτώματα με τη λίστα συνεχώς να διευρύνεται καθιστώντας δύσκολο να εντοπιστεί και να καταλάβει κάποιος ότι έχει μολυνθεί.

Με βάση τις αναφορές από τα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ, όπως σημειώνει η The Sun, αυτά είναι τα συνήθη πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της μετάλλαξης Όμικρον:

Πυρετός
Ενόχληση στο λαιμό
Πόνος στην πλάτη
Ρινική καταρροή/συμφόρηση
Πονοκέφαλος
Κόπωση
Φτέρνισμα
Νυχτερινές εφιδρώσεις
Πόνοι στο σώμα

Όμικρον 2 – Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της Όμικρον 2 μοιάζουν με αυτά της Όμικρον ωστόσο σε αυτήν την υποπαραλλαγή εμφανίζεται ένα σύμπτωμα που δεν υπάρχει στην όμικρον υπήρχε ωστόσο στη Δέλτα, πρόκειται για την απώλεια γέυσης και όσφρησης.

Έτσι, η Όμικρον εμφανίζει στην ουσία 2 βασικά συμπτώματα¨

  • Βήχας
  • Απώλεια γεύσης και όσφρησης

τα υπόλοιπα συμπτώματα που εμφανίζονται στον κορονοϊό και δη στην Όμικρον εμφανίζονται απλά με μικρότερη συχνότητα.