Άδωνις Γεωργιάδης: Έλαβε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ξεκινά σήμερα το τρίτο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, που αφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου, με την αποστολή SMS στους 2,8 εκατομμύρια δικαιούχους, ηλικίας 50-69 ετών. Σε πρώτη φάση, οι δικαιούχοι μπορούν να διενεργούν ένα self-test στο σπίτι, το αποτέλεσμα του οποίου θα αποκαλύπτει εάν υπάρχει ανάγκη να προχωρήσει ο δικαιούχος σε δωρεάν κολονοσκόπηση.

Στόχος του προγράμματος με τα self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών αλλοιώσεων ή ακόμα και του ίδιου του καρκίνου, με την προοπτική ίασης όταν ανιχνευτεί σε αρχικά στάδια. Οι πολίτες που λαμβάνουν το SMS μπορούν να προμηθευτούν το self test και, ανάλογα με το αποτέλεσμα, να ακολουθήσουν διαφορετικά βήματα. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, η διαδικασία τερματίζεται.

Οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθεύονται τα self test από συγκεκριμένα φαρμακεία του προγράμματος, τα οποία βρίσκονται στο σημείο «Συνεργαζόμενα Φαρμακεία και Κέντρα Διενέργειας Εξετάσεων» στην ιστοσελίδα colon.gov.gr.

Με ανάρτησή του στο «Χ», ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ενημέρωσε ότι έλαβε σήμερα και ο ίδιος το σχετικό SMS. «Μόλις έλαβα στο κινητό μου τηλέφωνο από την ΗΔΙΚΑ μνμ για το δικαίωμά να εκτελέσω δωρεάν προληπτική εξέταση για τον Καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς και επικίνδυνους καρκίνους, αλλά που, αν τον προλάβεις στην αρχή, θεραπεύεται. Όσοι λάβατε ένα παρόμοιο μήνυμα, μην το προσπεράσετε χωρίς να του δώσετε σημασία, μπορεί και να είναι το μήνυμα που θα σας σώσει την ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πηγή: ygeiamou.gr