Άδωνις Γεωργιάδης για τα απογευματινά χειρουργεία: Θα καταστεί πιο ελκυστικό το λειτούργημα του γιατρού του ΕΣΥ

«Ο βασικότερος λόγος της μεταρρύθμισης αυτής (σ.σ. των απογευματινών χειρουργείων) είναι να καταστήσει το λειτούργημα του γιατρού του ΕΣΥ πιο ελκυστικό, δηλαδή να μπορεί να έχει ο χειρουργός, ο αναισθησιολόγος, ο νοσηλευτής και ο τραυματιοφορέας υψηλότερες αμοιβές. Τους δίνουμε ένα επιπλέον κίνητρο για να έρθουν στο ΕΣΥ», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία κουβέντα που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και 32 χρόνια. Την πρωτοξεκίνησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, τη νομοθέτησε εκ νέου η κυβέρνηση Σημίτη, την ξανανομοθέτησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τη νομοθέτησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τώρα την υλοποιούμε εμείς», ανέφερε στον ΑΝΤ1.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην χθεσινή πρώτη ημέρα λειτουργίας, όπου έγιναν απογευματινά χειρουργεία στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ. «Σήμερα θα κάνουν άλλα 5 νοσοκομεία, αύριο άλλα 10 νοσοκομεία και μέσα σε ένα μήνα θα έχουν μπει σχεδόν όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Άρα, όλοι αυτοί που έλεγαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό για τα απογευματινά χειρουργεία, τώρα που σχεδόν όλα τα νοσοκομεία κάνουν, τι λένε;» πρόσθεσε.

«Ψυχρά τακτικά χειρουργεία»

«Η Υπουργική Απόφαση έχει μέσα ένα παράρτημα όπου έχει όλα τα DRGs, δηλαδή την κοστολόγηση των επεμβατικών πράξεων. Από αυτά τα DRGs, με απόφαση της χειρουργικής ομάδας του νοσοκομείου θα γίνονται τα απογευματινά χειρουργεία που η χειρουργική ομάδα του νοσοκομείου κρίνει ότι μπορεί να εκτελέσει. Αναφερόμαστε πάντα σε ψυχρά τακτικά χειρουργεία. Άρα, ούτε μεταμοσχεύσεις θα γίνουν, ούτε επείγουσα εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας θα γίνει».

«Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, που είναι το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία από όλη την Ελλάδα, και θέλω να τους ευχαριστήσω γι΄ αυτό, θα γίνουν σήμερα πέντε επεμβάσεις καταρράκτη. Όταν τους ρώτησα “γιατί τόσο μεγάλη ζήτηση” μου απάντησαν ότι η διαφορά της τιμής σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Άρα, αυτοί οι πέντε που θα χειρουργηθούν σήμερα το απόγευμα φεύγουν από τη λίστα των πρωινών χειρουργείων και πέντε συμπολίτες μας που ήταν σε αναμονή θα χειρουργηθούν νωρίτερα».

Για το περιστατικό με τον καρκινοπαθή στην Κρήτη

Για το περιστατικό στην Κρήτη με τον καρκινοπαθή, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Θα ήθελα να εκφράσω συλλυπητήρια στην οικογένεια του αυτόχειρα από την Κρήτη που έβαλε τέλος στη ζωή του. Είναι ένα αναμφίβολα συγκλονιστικό γεγονός που μας θέτει προ των ευθυνών μας όχι τόσο για το θέμα του φαρμάκου, το οποίο είχε λυθεί, όσο για το ότι θα πρέπει να εντείνουμε τη ψυχολογική υποστήριξη που πρέπει να παρέχουμε στους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο».