Άδωνις Γεωργιάδης: Τα απογευματινά χειρουργεία εξελίσσονται με γεωμετρική πρόοδο

Τη βεβαιότητα ότι τα 60 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για τα 55.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα εγκριθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτά θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στο «OPEN», χαρακτήρισε πάρα πολλά τα 300 απογευματινά χειρουργεία, που έχουν γίνει σε 20 μέρες και ανακοίνωσε ότι για τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί 1000.

Σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την τροπολογία για την άσκηση έργου στο ΕΣΥ ιδιωτών γιατρών και την κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση εξήγησε ότι το θέμα ήταν διαδικαστικό και αυτή θα έρθει το επόμενο διάστημα.

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

«Βεβαίως και υπάρχουν τα 60 εκατομμύρια, το έχω εξηγήσει και δεν το λέω εγώ. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει μία διαδικασία, εμείς κάνουμε το αίτημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τις παρατηρήσεις της και στο τέλος κάπου τα βρίσκουμε. Δεν έχω ανησυχία, θα εγκριθούν, σας λέω πιστεύω μετά το Πάσχα να έχουμε την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Η εξέλιξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων

«Για μία μεταρρύθμιση είκοσι ημερών είναι πάρα πολλά τα 300 χειρουργεία, είναι πολύ πάνω από όσο αναμέναμε. Για τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί 1000, η εξέλιξη των απογευματινών χειρουργείων είναι με γεωμετρική πρόοδο και η ζήτηση από τους ασθενείς και η συμμετοχή των γιατρών και των χειρουργών, άρα πάει πάρα πολύ καλά η μεταρρύθμιση».

Ο υπουργός εξήγησε γιατί κάποια είναι εντός και κάποια εκτός λίστας αναμονής, σημειώνοντας ότι αυτό δεν έχει σημασία.

«Επαναλαμβάνω και το 100% να ήταν εκτός λίστας θα σήμαινε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας παίρνει πόρους πάνω του, αυξάνει τις αμοιβές των γιατρών και προσφέρει στους ασθενείς εναλλακτική επιλογή με λιγότερα χρήματα. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό πρέπει να ενοχλεί κάποιον».

Άσκηση έργου ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ

«Δεν απέσυρα καμία τροπολογία. Δεν υπήρχε τροπολογία για να αποσυρθεί»  και «η κυρία Αγαπηδάκη δεν έχει καμία εμπλοκή  σε όλο αυτό», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Επειδή δεν ήθελα να περιμένω να φτάσω στη Βουλή και να καταθέσω τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και να πουν οι συνάδελφοί μου ότι τους αιφνιδίασα, έβαλα ηλεκτρονική υπογραφή από το δρόμο και ζήτησα από την κυρία Αγαπηδάκη να τις καταθέσει επ’ ονόματί μου.
Έθεσε διαδικαστικό ζήτημα πρώτα ο κύριος Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ και μετά ο κύριος Καλαματιανός από το ΣΥΡΙΖΑ. Έφτασα στη Βουλή και είπα, εάν το πρόβλημά σας είναι το διαδικαστικό, αντί να μιλάμε για την ουσία της μεταρρύθμισης και σας ενοχλεί η διαδικασία, δηλαδή ότι έγινε με νομοτεχνική βελτίωση και όχι με τροπολογία, διαγράφω την νομοτεχνική και θα φέρω τροπολογία.
Άρα, δεν έχει αποσυρθεί τίποτα», είπε.

Για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή

Ο υπουργός εξήγησε ότι η μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε χθες,  αφορά τους γιατρούς του ΕΣΥ και την δυνατότητα που τους δίνεται να ασκούν ιδιωτικό έργο, με την προϋπόθεση όμως ότι έχουν ολοκληρώσει όλη τη δουλειά τους στο ΕΣΥ, το ωράριό τους, τις εφημερίες τους, «κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν για το ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά.

«Άρα όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ εφόσον το επιθυμούν μπορούν να έχουν υψηλότερα εισοδήματα, αντλώντας χρήματα και από τον ιδιωτικό τομέα».

«Αντίστροφα τώρα λέμε: Οι ιδιώτες γιατροί που δεν είναι του ΕΣΥ, εάν επιθυμούν να κάνουν κάποιες υπηρεσίες, να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του ΕΣΥ, τις υποδομές του ΕΣΥ διότι θέλουν να κάνουν ένα χειρουργείο, θέλουν να κάνουν κάποια ιατρική πράξη, θα μπορούν να το κάνουν, θα πληρώνουν για τις υπηρεσίες αυτές το νοσοκομείο, αλλά δεν θα φτάνει αυτό. Θα πρέπει να κάνουν και εφημερίες.

Αυτό γιατί γίνεται; Για να μειώσουμε την πίεση των εφημεριών κυρίως σε επαρχιακά νοσοκομεία, αλλά και στην Αθήνα όπου κάνουν πάρα πολλές εφημερίες οι ίδιοι γιατροί και οι οποίοι δικαίως λένε, ότι και κουράζονται και ξεπερνούν τα ωράριά τους».