Άμεση εφαρμογή της τηλεϊατρικής στη Χάλκη ζήτησε ο Ε. Φραγκάκης από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Χάλκης αναφέρει τα εξής:
Την Αν. Υπουργό Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα επισκέφτηκε στο Υπουργείο Υγείας ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Ευάγγελος. Τα κύρια θέματα συζήτησης που τέθηκαν από τον Δήμαρχο ήταν η άμεση εφαρμογή της χρήσης τηλεϊατρικής στο πλήρως εξοπλισμένο Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας “Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός” και της διασύνδεσης του με το καρδιολογικό τμήμα κεντρικού νοσοκομείου των Αθηνών.
Συζητήθηκε επίσης το σημαντικό θέμα της ψυχικής υγειάς των μονίμων κατοίκων ενός μικρού νησιού καθώς και η κάλυψη της δεύτερης θέσης ιατρικού προσωπικού στο Π.Π.Ι η οποία ήδη προβλέπεται.
Η κ. Υπουργός κατανοώντας πλήρως και εκ της ιατρικής ιδιότητας της τη ζωτική ανάγκη διευθέτησης και επίλυσης των ζητημάτων αυτών, ξεκίνησε άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι κάτοικοι της ακριτικής Χάλκης να νιώσουν ασφάλεια στον τόπο τους.
Τέλος ο κ. Φραγκάκης ενημέρωσε την Υπουργό για τις προκλήσεις της νησιωτικότητας στον τομέα της Υγείας, κυρίως για τα μικρά νησιά που ο αριθμός των κατοίκων και η δύσκολη προσβασιμότητα, πολλές φορές μετατρέπονται σε άνισο μέτρο αντιπαραβολής ως προς τις παροχές που λαμβάνουν οι κάτοικοι τους.
«Ευχαριστώ θερμά την κ. Μίνα Γκάγκα για την άμεση ανταπόκριση της στα θέματα που της έθεσα. Η παρέμβαση της θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον τόπο μας και για την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων μας. Θέλω επίσης να την ευχαριστήσω για τη στήριξη στις νησιωτικές κοινότητες μας, που δίνουν μεγάλο αγώνα και τους χειμερινούς μήνες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζει η κεντρική διοίκηση τον αγώνα μας και να μας δίνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας» δήλωσε ο κ. Φραγκάκης Ευάγγελος σε συνέχεια της επίσκεψης του.
Το υπόμνημα για το θέμα της Τηλεϊατρικής το οποίο κατέθεσε ο Δήμαρχος Χάλκης στην κ. Υπουργό : “Η Ελλάδα αποτελείται από 6.000 νησιά και νησίδες. Τα 227 από αυτά είναι κατοικημένα, ενώ μόλις τα 78 έχουν πάνω από 100 μονίμους κάτοικους. Οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα προβλήματα υγειάς των κατοίκων των νησιών της Ελλάδας είναι ελάχιστες. Ωστόσο, τα στοιχειά που δίνουν είναι αρκετά για να γίνουν αντιληπτές οι ανάγκες των κατοίκων σε υγειονομική περίθαλψη.
Το 2006 μελετήθηκε δείγμα κατοίκων των ακριτικών νησιών: Αγαθονήσι, Ανάφη, Θύμαινα, Κάσος, Λειψοί, Νίσυρος, Πάτμος, Τήλος, Φούρνοι και Χάλκη. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το 1/3 του πληθυσμού έπασχε από υπερχοληστερολαιμία, σε ποσοστό 33% επιπόλαζε η αρτηριακή υπέρταση και σε ποσοστό περίπου 13% ο σακχαρώδης διαβήτης. Τα κύρια αίτια που οδηγούσαν στις παθολογικές αυτές καταστάσεις ήταν το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η μη κατανάλωση τροφίμων τα οποία περιλαμβάνονται στην πυραμίδα μεσογειακής διατροφής.
Όταν αναφερόμαστε στον ο ορό «πρόσβαση» των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών στην υγειονομική περίθαλψη λαμβάνουμε υπόψιν ότι αυτή η πρόσβαση χαρακτηρίζεται από:
• τη διαθεσιμότητα, δηλαδή την επάρκεια σε υπηρεσίες υγειάς και παρόχους υπηρεσιών,
• την προσβασιμότητα η οποία σχετίζεται με την τοποθεσία που παρέχεται η υγειονομική περίθαλψη και την τοποθεσία που βρίσκονται η ασθενείς,
• την οικονομική ευχέρεια, δηλαδή τη σχέση ανάμεσα στις τιμές που υποβάλλουν οι πάροχοι υγειάς και την ικανότητα πληρωμής των ασθενών,
• την αποδοχή, η οποία σχετίζεται με μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των παροχών και ασθενών και την επίδραση αυτών στην συμπεριφορά τους. Συνέπεια των παραπάνω είναι τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, οι άνεργοι και οι μη ασφαλισμένοι να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειάς.
Μελέτες που έγιναν στον γενικό πληθυσμό έδειξαν πως το ποσοστό των ατόμων που δηλώνει ότι δεν μπορεί να προσεγγίσει την ιατρική φροντίδα αυξήθηκε ραγδαία. Το 2008 το ποσοστό ήταν 5,5 % ενώ το 2012 έφτασε στο 8%.
Οι δυο πιο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν την ιατρική φροντίδα ήταν στο μεγαλύτερο μέρος το κόστος που έπρεπε να διαθέσουν, και σε δεύτερο στάδιο η απόσταση που έπρεπε να διανύσουν για να φτάσουν σε μια υπηρεσία υγειάς. Βασικός στόχος των συστημάτων υγειάς είναι η επιδίωξη ανεύρεσης ενός κατάλληλου συστήματος υγειάς που θα πετύχει να προσφέρει στον πολίτη, με τον πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο, υπηρεσίες υγειάς ικανοποιώντας και τις άλλες κοινωνικές του ανάγκες σε οποιοδήποτε νησί και αν βρίσκεται όσο ακριτικό και δυσπρόσιτο και αν είναι.
Βασική κοινωνική ανάγκη των πολιτών είναι η ισότητα στην υγεία. Πίστη μας είναι πως οι νέες τεχνολογίες θα προσφέρουν την δυνατότητα εκμηδενισμού των αποστάσεων και την διάθεση των ιατρικών υπηρεσιών σε όλους τους νησιώτες ακριβώς την στιγμή που τις χρειάζονται. Η τελεϋγεία είναι η χρήση της τεχνολογίας τηλεπικοινωνίων για να συνδέσει δυο ή περισσότερες περιοχές τελικών χρηστών με οποιαδήποτε διαλογικά ηλεκτρονικά μέσα, όπως τα τηλέφωνα, υπολογιστές κλπ ή την ανταλλαγή των πληροφοριών και των στοιχείων σε οποιαδήποτε σχετιζόμενη με την υγεία εφαρμογή.
Η τελεϋγεία συμπεριλαμβάνει τον όρο της τηλεϊατρικής. Και τα πλεονεκτήματα για τους πολίτες είναι η άμεση επαφή με τον ιατρό ακόμα και αν αυτός βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά, η άμεση εξυπηρέτηση με ταυτόχρονη αποφυγή λαθών και καθυστερήσεων, η άμεση ενημέρωση για θέματα δημόσιας υγείας και πρόληψης και τέλος ο ταχύτερος χρόνος ανάρρωσης, μικρότερη χρήση φαρμάκων και η μείωση των εξόδων περίθαλψης στα νοσοκομεία.
Η ένταξη της τηλεϊατρικής τρίτης γενιάς στα νησιά μας θα προσδώσει αμεσότητα και ισότητα στον πολίτη νησιώτη – ασθενή.”
Πηγή: rodiaki.gr