Άνοια: Το πρωινό σύμπτωμα που πρέπει να σας ανησυχήσει – Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο
Η άνοια συνδέεται συχνά με απώλεια μνήμης, ωστόσο υπάρχουν και άλλα λιγότερο γνωστά σημάδια και συμπτώματα που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν την έναρξη της πάθησης, όπως το πώς αισθάνεστε όταν ξυπνάτε το πρωί.
Η αναγνώριση αυτών των λιγότερο γνωστών συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις της ασθένειας. Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπεται ότι ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια θα αυξηθεί από περίπου ένα εκατομμύριο το 2024 σε 1,4 εκατομμύρια έως το 2040.
Αυτή η αύξηση οφείλεται σε παράγοντες όπως το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και η αυξημένη διάγνωση της πάθησης. Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία, η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής.
Το πρωινό σύμπτωμα που μπορεί να σχετίζεται με την άνοια
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Geriatric Psychiatry διερεύνησε τη σχέση μεταξύ άνοιας και πρωινής ναυτίας. Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από τρεις οίκους ευγηρίας, μελετώντας τη συμπεριφορά 110 ασθενών ηλικίας 60 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν προδιαγνωσθεί με άνοια ή ναυτία.
Αυτοί οι ασθενείς κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες με βάση τις περιόδους της ναυτίας: πρωί, βράδυ ή καθόλου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ναυτία ήταν ελαφρώς πιο διαδεδομένη το πρωί στους ασθενείς με άνοια.
Άλλο σημάδι άνοιας
Η πρωινή ναυτία μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια, ωστόσο υπάρχουν και άλλα. Οι διαταραχές στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης μπορεί να είναι σημάδι της πάθησης. Πολλοί πάσχοντες από άνοια βιώνουν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και δυσκολεύονται να κοιμηθούν καλά τη νύχτα, συχνά ξυπνώντας νωρίς το πρωί.
Το Alzheimer’s Research UK ανακάλυψε ότι όσοι ξυπνούν νωρίς μπορεί να έχουν ελαφρώς υψηλότερο γενετικό κίνδυνο «παρακμής» του εγκεφάλου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν γενετική προδιάθεση για άνοια και υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να μειώσουμε το συνολικό κίνδυνο.
Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο
Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε ορισμένους παράγοντες κινδύνου όπως η κληρονομικότητα, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητές μας να αναπτύξουμε την πάθηση. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να προστατεύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας είναι μέσω της διατροφής μας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας και να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Αυτή η δίαιτα δίνει έμφαση σε:
- Λαχανικά, φρούτα και βότανα
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- Ψάρια και θαλασσινά
- Ξηροί καρποί και σπόροι
- Όσπρια
- Μέτριες ποσότητες γαλακτοκομικών, πουλερικών και αυγών
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology ανακάλυψε ότι όσοι ακολουθούσαν μια μεσογειακή διατροφή είχαν «παχύτερες» περιοχές του φλοιού του εγκεφάλου, ένα σημαντικό εύρημα, καθώς αυτές οι περιοχές συνήθως συρρικνώνονται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ.
Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο για τη μείωση του κινδύνου άνοιας, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο έως και 20%. Η εύρεση μιας φυσικής δραστηριότητας που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας, είτε πρόκειται για περπάτημα, κολύμπι ή συμμετοχή σε ένα μάθημα γυμναστικής, είναι ζωτικής σημασίας.
Εξίσου σημαντικό είναι να διατηρείτε το μυαλό ενεργό για αυτό προτείνονται δραστηριότητες που προκαλούν εγκεφαλική πρόκληση, όπως το διάβασμα, η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, το παίξιμο ενός οργάνου ή ο εθελοντισμός, καθώς μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε το μυαλό σας ευκρινές και να μειώσετε τον κίνδυνο για την πάθηση.
Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί
Ο εντοπισμός πρώιμων σημείων, όπως η πρωινή ναυτία ή η διαταραχή του ύπνου, μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της και να επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση της πάθησης.
Κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, η τακτική άσκηση και η διανοητική δραστηριότητα, τα άτομα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο και να βελτιώσουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία τους.