Άνοια: Το σημάδι στον βηματισμό σας που μπορεί να δείχνει ότι κινδυνεύετε, σύμφωνα με νέα μελέτη

Εάν έχετε γνωρίσει κάποιον στη ζωή σας που πάσχει από Αλτσχάιμερ ή άνοια, ξέρετε τι απίστευτα επώδυνη ασθένεια μπορεί να είναι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η άνοια είναι μια από τις κύριες αιτίες αναπηρίας και εξάρτησης μεταξύ των ηλικιωμένων. Μπορεί να διαταράξει τη μνήμη, τη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση και να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE είχε ως στόχο τόσο να παρέχει περαιτέρω υποστήριξη για την ανάγκη εξέτασης για πρώιμες λειτουργικές αλλαγές σε μεγαλύτερους ηλικίας και αναζήτησης μιας πρώιμης συσχέτισης μεταξύ της μείωσης της κινητικότητας και της γνωστικής ικανότητας.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για την άνοια και την ταχύτητα βαδίσματος

Στην εργασία συμμετείχαν 95 ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω από την Αβάνα της Κούβας, οι οποίοι έκαναν τακτικά ήπια άσκηση και δεν είχαν σημάδια γνωστικής εξασθένησης.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών για τη γήρανση αξιολόγησε ένα τεστ ταχύτητας βάδισης στους συμμετέχοντες αφού τους ζήτησε να σταθούν ακίνητοι πίσω από μια γραμμή εκκίνησης και στη συνέχεια να περπατήσουν με τον συνηθισμένο ρυθμό τους για περίπου έξι μέτρα, με το πρώτο και το δεύτερο μέτρο να θεωρούνται ζώνες «επιτάχυνσης» και «επιβράδυνσης» και τα τέσσερα μεσαία μέτρα να θεωρούνται η ζώνη «αξιολόγησης».

Οι ερευνητές κατέγραψαν πόσο χρόνο χρειάστηκαν οι συμμετέχοντες για να περπατήσουν στη ζώνη αξιολόγησης, καταγράφοντας τον μέσο χρόνο δύο διαδρομών ανά συμμετέχοντα για να καθορίσουν την ταχύτητα βάδισής τους.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την ψυχική οξύτητα των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας την εξέταση ελάχιστης διανοητικής κατάστασης (MMSE), ένα κοινό εργαλείο ελέγχου για τη γνωστική εξασθένηση σε μεγαλύτερους ενήλικες, και πραγματοποίησαν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), το οποίο μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μείωσης της ταχύτητας βάδισης και των αλλαγών στη λειτουργία του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα, το 70% των συμμετεχόντων εμφάνισε ταχύτητα βάδισης μικρότερη από 0,8 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, υποδηλώνοντας πτώση.

Μεταξύ αυτών των συμμετεχόντων, το 80% είχε επίσης μη φυσιολογική σύνθεση συχνότητας ΗΕΓ, υποδηλώνοντας υποκλινικές μειώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ενώ δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στις βαθμολογίες MMSE μεταξύ αυτών με ταχύτερη και πιο αργή ταχύτητα βάδισης, όλα τα άτομα με βαθμολογίες MMSE κάτω του 25 είχαν επίσης ταχύτητα βάδισης κάτω από 0,8 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και μη φυσιολογικά ευρήματα ΗΕΓ.

Με βάση τον υπολογισμό, αυτά τα 0,8 μέτρα ανά δευτερόλεπτο ισοδυναμούν με περίπου 3 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτά τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τη δυνατότητα της ταχύτητας βάδισης ως πρώιμο δείκτη για τη γνωστική και λειτουργική έκπτωση, υπογραμμίζοντας ότι φαινομενικά μικρές αλλαγές καθώς γερνάμε μπορούν να σηματοδοτήσουν την αλλαγή της υγείας μας.