Άσθμα: Ποιες οι 5+1 σωτήριες κινήσεις για να αποφύγεις την κρίση το καλοκαίρι

Αν έχεις άσθμα το καλοκαίρι μπορεί να είσαι δύσκολο για σένα. Η ζέστη και η υγρασία μπορεί να επηρεάσει τους αεραγωγούς σου και να έχεις συριγμό, να κόβεται η αναπνοή σου μεταξύ άλλων συμπτωμάτων και έτσι να αυξάνονται οι πιθανότητες για κρίση άσθματος. Τι μπορείς να κάνεις για να μετριάσεις την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων.

Αν έχεις αλλεργικό άσθμα μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο να ελέγξεις τα συμπτώματά σου το καλοκαίρι γιατί η γυρη και η μούχλα είναι σε υψηλή συγκέντρωση λόγω ζέστης το καλοκαίρι. Επίσης, αν έχεις άσθμα το οποίο συνήθως εμφανίζεται κατά την διάρκεια της άσκησης καλό θα είναι να αποφεύγεις την άσκηση σε εξωτερικό χώρο αν έχει καύσωνα.

Αιτίες που το άσθμα επιδεινώνεται το καλοκαίρι

Παρόλο που τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να είναι πιο συχνά το φθινόπωρο και τον χειμώνα, το καλοκαίρι  μπορεί να είναι πιο σπάνια αλλά όταν εμφανίζονται είναι πιο δύσκολο να τα αντιμετωπίσεις. Ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί να «ζορίσουν» τον ασθματικό.

Ζέστη

Το άσθμα καθιστά τους πνεύμονές σου πιο ευαίσθητους στην ζέστη και ειδικά στην ζέστη που είναι έντονη. Όταν αναπνέεις ζεστό αέρα μπορεί να «δυσκολέψει» το έργο των αεραγωγών του και να πυροδοτήσει τα συμπτώματα. Αν αφυδατωθείς τότε θα αρχίσεις να αναπνέεις ακόμα πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, γεγονός το οποίο θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Για αυτό φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό.

Υγρασία

Όταν έχει υγρασία είναι πιο δύσκολο να αναπνέεις ειδικά όταν έχει ζέστη. Επίσης, η υγρασία παγιδεύει και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες όπως είναι η μούχλα, η γύρη και τα ακάρεα της σκόνης.

Όζον

Το όζον που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους (ground-level ozone ή GLO) έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας. Θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο, μάλιστα, για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και αρκετούς ασθενείς με πνευμονικές παθήσεις, όπως το άσθμα. Παρόλα αυτά οι απόψεις διίστανται.

Tα αλλεργιογόνα του καλοκαιριού που πρέπει να έχεις κατά νου

Αν έχεις αλλεργικό άσθμα τότε είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζεις προβλήματα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι πιο πιθανό οι κρίσεις άσθματος να είναι πιο έντονες όταν έχει ζέστη.

Τον Μάρτη πάντως είναι πιο συχνό ένας ασθματικός να έχει πρόβλημα γιατί η ανθοφορία είναι πιο έντονη, ενώ τον Μάιο το γρασίδι φαίνεται να ενοχλεί περισσότερο. Τον Ιούνιο τα σπόρια της μούχλας είναι στο απόγειό τους ενώ τον Αύγουστο η γύρη από τα ζιζάνια είναι σε υψηλό επίπεδο, κυρίως το απόγευμα. 

Καπνός

Ο καπνός από μια φωτιά σε ένα δάσος ή μια φωτιά που έχει ανάψει κάποιος για να ψήσει σε κάμπινγκ μπορεί να προκαλέσει κρίσει άσθματος.

Αν έχεις ιστορικό άσθματος που κάποιες φορές το καλοκαίρι χειροτερεύει καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος και να έχεις μαζί σου τα φάρμακά σου. Επίσης, καλό θα είναι να είσαι σε επικοινωνία με τον γιατρό σου
Αν χρειάζεσαι πάνω από 2 φορές την εβδομάδα το ανακουφιστικό σου inhaler ή αν τα συμπτώματα διακόπτουν τον ύπνο σου πάνω από δύο φορές τον μήνα και γενικά αλλάζεις ακουφιστικό πάνω από δύο φορές τον χρόνο τότε το άσθμα σου δεν είναι καλά ελεγχόμενο για αυτό πρέπει να προσέχεις διπλά.

Τι δεν πρέπει να ξεχνάς να έχεις μαζί σου

Αντιισταμινικά

Τα αντισταμινικά τα οποία λαμβάνονται δια του στόματος τροποποιούν την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού σου συστήματος στα αλλεργιογόνα και παρεμποδίζουν την βρογχοσυστολή, η οποία στην ουσία πρόκειται για την στένωση των αεραγωγών και την παραγωγή βλέννας. Μια αντισταμινικό που λαμβάνεται από το στόμα μπορεί ωστόσο να δράσει ακόμα και μετά από δύο εβδομάδες μέχρι να ανακουφιστείς.

Ρινικό αποσυμφορητικό μύτης

Αυτό μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα σε βραχυπρόθεσμη βάση, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια καθ’όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Αν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά μπορεί να επιφέρουν και τα αντίθετα αποτελέσματα για αυτό πρέπει να ζητάμε την συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας.

Ρινικό σπρέι με στεροειδή ή ρινική χρωμολίνη νατρίου

Αυτά τα ρινικά σπρέι όπως είναι η φλουτικαζόνη είναι από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα γιατί δρούν μόνο όταν χρειάζεται και είναι και από τα πιο ασφαλή.

Πλύσεις με φυσιολογικό ορό

Οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό με ή χωρίς θαλασσινό αλάτι μπορεί να βοηθήσουν καθώς απομακρύνουν από τη μύτη τα αλλεργιογόνα και τις ερεθιστικές ουσίες. Υπάρχουν αρκετές εύχρηστες συσκευές που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο.

Πρόληψη

Υπάρχουν ορισμένες σωτήριες κινήσεις που μπορεί να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις καλύτερα την κατάσταση.

1.Ενημερώσου για την συγκέντρωση σκόνης και γύρης

Ενημερώσου για την συγκέντρωση σκόνης και γύρης στην περιοχή σου από τα τοπικά ΜΜΕ ή από το ίντερνετ. Συνήθως στα site για την πρόγνωση του καιρού υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για και για την συγκέντρωση γύρης και σκόνης

2.Μείνει σπίτι όταν έχει καύσωνα

Μείνει σπίτι όταν έχει υπερβολική ζέστη και υγρασία ή γύρη ή όταν έχει έντονο καπνό από φωτιά. Αντίστοιχα, όταν έχει καταιγίδα το καλοκαίρι το όζον εκείνη τη μέρα και τις επόμενες είναι πιο έντονο οπότε καλό θα είναι να περιορίσεις στην έκθεσή του σε εξωτερικές δραστηριότητες.

3.Ντους μετά από εξωτερικές δραστηριότητες

Αυτό σίγουρα βοηθάει γιατί απομακρύνονται έτσι οι ερεθιστικοί παράγοντες που μπορεί να έχουν μείνει πάνω σου.

4.Μην αφήνεις σκόνη να μαζεύεται στο σπίτι σου

Η σκόνη και η γύρη μπορεί να μένουν μαζί πάνω σε αντικείμενα για καιρό. Κράτα τα παράθυρα κλειστά, σκούπισε συχνά και αν έχεις πρόβλημα μπορείς να χρησιμοποιείς μάσκα την ώρα που καθαρίζεις για να μην εισπνέεις αυτά τα αλλεργιογόνα και τους ερεθιστικούς παράγοντες.

5.Χρησιμοποιήσε αφυγραντήρα και κλιματιστικό

Η μείωση της υγρασίας στον αέρα και η διατήρηση της θερμοκρασίας σε ένα δροσερό επίπεδο μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή γενικά καθώς και να αποτρέψει την ανάπτυξη μούχλας.

6.Σκέψου την ανοσοθεραπεία

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας συνιστά την υποδόρια ανοσοθεραπεία (SCIT) για ορισμένα άτομα άνω των 5 ετών που πάσχουν από αλλεργικό άσθμα. Συμβουλέψου τον γιατρό σου εάν αυτή η θεραπεία θα ήταν κατάλληλη για εσένα.