Έκκληση Νεφροπαθών σε Πλεύρη: Η αποζημίωση μετακίνησης πρέπει να είναι ανάλογη με την αύξηση των κομίστρων στα ταξί

Την αναπροσαρμογή της αποζημίωσης μετακίνησης των αιμοκαθαιρομένων ασθενών ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών μετά την ανακοίνωση για την επερχόμενη αύξηση των κομίστρων στα ταξί. Tι δήλωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Γρηγόρης Λεοντόπουλος στο news4health.gr σχετικά με τις ανησυχίες των ασθενών. 

Η επερχόμενη αύξηση του κομίστρου στα ταξί η οποία αναμένεται σύντομα να φτάσει το 30% έχει φέρει αναστάτωση τους νεφροπαθείς οι οποίοι χρησιμοποιούν ταξί για την μετακίνησή τους από και προς στα νοσοκομεία για την αιμοκάθαρσή τους. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών ζητά από το Υπουργείο Υγείας να βρεθεί άμεση λύση για την εξυπηρέτηση των ασθενών εκφράζοντας την ανησυχία της.

Για όσους δεν γνωρίζουν να τονίσουμε ότι οι αιμοκαθαιρόμενοι συνήθως χρειάζονται αιμοκάθαρση 3 φορές την εβδομάδα και για την μετακίνησή τους το κράτος ορίζει ένα επίδομα μετακίνησης από και προς τα νοσοκομεία. Οι ασθενείς αυτοί νιώθουν έντονη κόπωση και εξασθένηση και χρειάζονται πολλές ώρες ανάπαυσης με τους περισσότερους να έχουν ανάγκη από έναν συνοδό για την θεραπεία τους.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Γρηγόρης Λεοντόπουλος δήλωσε στο news4health.gr ότι έχει προσπαθήσει να έρθει σε επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα. Οι ασθενείς μετά την σχετική αύξηση του κομίστρου στα ταξί δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις μετακινήσεις αυτές που είναι πολύτιμες για την επιβίωσή τους αν δεν γίνει άμεση αντίστοιχη ανατίμηση του επιδόματος μετακίνησης που λαμβάνουν σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ΠΟΝ. Ο κόσμος έχει πανικοβληθεί και καλεί την Ένωση ζητώντας πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα, όπως είπε.

Ο κ. Λεοντόπουλος μας εξήγησε ότι το επίδομα για κάποιον ασθενή που βρίσκεται για παράδειγμα στην Αθήνα αντιστοιχεί σε 13 μετακινήσεις μηνιαίως Χ 2 με το ποσό να αγγίζει τα 230 ευρώ. «Η αποζημίωση έχει υπολογιστεί το 2013 με την τότε αξία του κομίστρου, χωρίς καμία αναπροσαρμογή από τότε» μας είπε ο ίδιος γεγονός το οποίο αναφέρεται και στη σημερινή επιστολή της Ομοσπονδίας προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Όταν «ανέβει»το κόμιστρο όμως τα χρήματα αυτά που δίνονται ως αποζημίωση δεν θα είναι επαρκούν χωρίς την αντίστοιχη αναπροσαρμογή. «Η αναπροσαρμογή πρέπει να είναι ταυτόχρονη με την αναπροσαρμογή του κομίστρου των ταξί και το ύψος της, να είναι ανάλογο με την αύξηση, ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί άλλη μια ταλαιπωρία για τους ανθρώπους που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση» είπε.

Σε επικοινωνία που είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών με τον ΟΑΕΔ σχετικά με το θέμα του επιδόματος που λαμβάνουν οι αιμοκαθαιρούμενοι, έλαβε την απάντηση ότι για να μπορέσει να γίνει αντίστοιχη αναπροσαρμογή του επιδόματος πρέπει να γίνει τροποποίηση του κανονισμού παροχών υγείας, όπως δήλωσε ο κ. Λεοντόπουλος. Την ίδια ώρα αναμένεται το σχετικό ΦΕΚ για την σχετική αύξηση στα κόμιστρα των ταξί με την ανησυχία των ασθενών να «φουντώνει».

Αυτό που ξεκαθάρισε ο κ. Λεοντόπουλος στο news4health.gr είναι ότι το θέμα είναι να βρεθεί τρόπος να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που έχει ανάγκη γιατί δεν έχουν όλοι κάποιον για να μετακινηθούν από και προς το νοσοκομείο. Το καλό σενάριο είναι να βρεθεί τρόπος να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Στο κακό σενάριο που δεν γίνει αναπροσαρμογή ο κ.Λεοντόπουλος ξεκαθάρισε ότι πρόβλημα θα είναι σοβαρό για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Πόσα δίνουν οι ασθενείς με βάση τα δεδομένα που υπολογίστηκαν το 2013

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μηνιαία ποσά που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή και διαμορφώνονται ως εξής όπως μας θύμισε ο Πρόεδρος της ΠΟΝ (με βάση τα δεδομένα πριν την αύξηση του 30%).

Αθήνα, Πειραιάς: 230 ευρώ.
Θεσσαλονίκη: 220 ευρώ.
Ηράκλειο, Πάτρα: 140 ευρώ.
Λοιπά αστικά κέντρα: 115 ευρώ.

Εκτός αστικών περιοχών: για απόσταση έως 50 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας 400 ευρώ, 50-80 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας 550 ευρώ και για αποστάσεις άνω των 80 χιλιομέτρων 800 ευρώ.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται συγκεκριμένα δικαιολογητικά, ενώ ισχύουν και ορισμένες άλλες προϋποθέσεις για τις οποίες οι νεφροπαθείς ενημερώνονται από το ταμείο τους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΠΥΥ πάντως, για να αποζημιωθούν οι οδικές μετακινήσεις (με δημόσια μέσα μεταφοράς, ιδιωτικό όχημα ή ταξί), θα πρέπει ο ασθενής να προσκομίσει βεβαίωση από γιατρό με βαθμό διευθυντή στην οποία θα αιτιολογείται η μετακίνηση και η αδυναμία αντιμετώπισης της πάθησης στον τόπο κατοικίας του ασθενή.

Εάν ο ασθενής είναι ενήλικας θα πρέπει να αιτιολογείται και η ανάγκη συνοδείας του, προκειμένου να καλύπτονται και τα έξοδα μετακίνησης του συνοδού. Η συνοδεία καλύπτεται υποχρεωτικά στην περίπτωση ανήλικων ασθενών ή ασθενών με απώλεια όρασης 80% και άνω.

Εκτός της ιατρικής βεβαίωσης, θα πρέπει να προσκομίζονται αντίγραφα εξετάσεων και εξιτηρίου, εισιτήρια, αποδείξεις βενζίνης και διοδίων.

Αν η μετακίνηση γίνεται με ταξί, θα πρέπει να προσκομίζεται η σχετική απόδειξη καθώς και η βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης. Η αποζημίωση υπολογίζεται στα 0,15 ευρώ ανά χιλιόμετρο.