Έκκληση ΠΟΥ για διάθεση περισσότερων εμβολίων στις φτωχές χώρες

Ένας μεγάλος αριθμός φτωχότερων χωρών που λαμβάνουν εμβόλια κατά της Covid-19 μέσω του παγκόσμιου προγράμματος διάθεσης Covax κινδυνεύουν να ξεμείνουν από δόσεις, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του ΠΟΥ Bruce Aylward, το πρόγραμμα Covad έχει διοχετεύσει 90 εκατομμύρια δόσεις σε 131 χώρες. Ωστόσο αυτές είναι εξαιρετικά λίγες για να προστατευθούν οι πληθυσμοί τους από έναν ιό που εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ελλείψεις παρατηρούνται εν μέσω τρίτου κύματος μολύνσεων σε κάποιες χώρες της Αφρικής, αναφέρει το BBC.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα απεύθυνε έκκληση στις πιο εύπορες χώρες να μην σωρεύουν εμβόλια την ώρα που η κυβέρνησή του πασχίζει να συγκρατήσει νέα άνοδο κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο, μόλις 40 εκατομμύρια δόσεις έχουν αποσταλεί στη χώρα, με τον αριθμό τους να αντιστοιχεί μόλις στο 2% του πληθυσμού.

Ο μηχανισμός COVAX είναι ο εμβολιαστικός πυλώνας του «Επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT)», μιας πλατφόρμας παγκόσμιας συνεργασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης πρόσβασης σε διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια κατά της COVID-19.

Μέχρι σήμερα, στον μηχανισμό COVAX συμμετέχουν συνολικά 191 χώρες, εκ των οποίων 92 διαθέτουν οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.