Έκκληση των φαρμακευτικών εταιρειών στον ΕΟΠΥΥ: Απαραίτητο να δίνονται στοιχεία για τη δαπάνη

Στοιχεία της φαρμακευτικής δαπάνης και της υπέρβασης της για το 2021 ζητάει με επιστολή του στην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Οι τελευταίες θεσμικές αλλαγές, με τις οποίες ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα θα κατανεμηθεί σε δύο δαπάνες, μια για τα φάρμακα υψηλού κόστους και μια για τα φάρμακα κοινότητας, αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα γύρω από την επίπτωση του μηχανισμού της υπέρβασης, του clawback στους επιμέρους προϋπολογισμούς.

Για αυτό και ο Σύνδεσμος, ένας από τους φορείς που εκπροσωπούν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας, ζητούν με επιστολή τους στην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Θ. Καρποδίνη, στοιχεία γύρω από τη δαπάνη του 2021, στο πλαίσιο προετοιμασίας για το τρέχον έτος, αλλά και συνάντηση για σχετικές διευκρινήσεις.

Η ανάγκη διάθεσης στοιχείων γύρω από τη δαπάνη και ειδικά σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες των εξαιρέσεων πρόκειται, άλλωστε για πάγιο αίτημα του κλάδου, για λόγους διαφάνειας και προβλεψιμότητας, καθώς οι επιπτώσεις της ανακατανομής και προσθήκη νέων rebate επηρεάζουν τον κύκλο εργασιών των εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες με την επιστολή στην κα Καρποδίνη ο ΣΦΕΕ ζητάει το ποσοστό του όγκου αλλά και το απόλυτο ποσό της δαπάνης, ανά κατηγορία. Παράλληλα, αιτείται το ποσό clawback που αντιστοιχεί προ πλαφόν ανά κατηγορία και το ποσό του clawback που επιβαρύνει τους λοιπούς ΚΑΚ (Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας, που σε αδρές γραμμές αντιστοιχεί στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις) ανά κατηγορία.

Επιπλέον, ο ΣΦΕΕ ζητάει διευκρινήσεις γύρω από τον τρόπο υπολογισμού της υπέρβασης στην περίπτωση των φαρμάκων υψηλού κόστους που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή για τη  νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη που αντιστοιχεί στα φαρμακεία του Οργανισμού, καθώς το κείμενο της Υπουργικής Απόφασης του Ιουλίου κάνει λόγο μόνο για τη νοσοκομειακή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, ενώ στον τίτλο γίνεται αναφορά και για την εξωνοσοκομειακή.