Έκλεισε ο προϋπολογισμός της βιταμίνης D: Σημαντική η μείωση

Σημαντικά μειωμένος από το ύψος της δαπάνης που καταγράφηκε την περασμένη χρονιά θα είναι ο προϋπολογισμός για τη βιταμίνη D.

Σε κινήσεις για τον έλεγχο της δαπάνης για σκευάσματα μαγνησίου, ασβεστίου, βιταμίνης D και σιδήρου προχωράει το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη κίνηση έχει να κάνει με το κλείσιμο προϋπολογισμών, όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος ο Θ. Πλεύρης κατά την εκδήλωση του ΣΦΕΕ για το νέο έτος, όπου είχε προειδοποιήσει πως θα μετακινηθούν στην αρνητική λίστα, στον κατάλογο με τα φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφούνται αλλά δεν αποζημιώνονται,  σκευάσματα  μαγνησίου, ασβεστίου, βιταμίνης D και σιδήρου.

«Θα μετακινηθούν, αν προλάβουμε, από 1η Απριλίου, με πολύ μικρό κλειστό προϋπολογισμό για το τρίμηνο το οποίο θα έχει τρέξει», ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως κάποια από αυτά θα μείνουν στη θετική λίστα (κατάλογος αποζημιούμενων συνταγογραφούμενων φαρμάκων), για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών και ενδείξεων και με πολύ μικρό budget. Η δαπάνη τώρα είναι στα 120 εκατ. ευρώ, με την αλλαγή δεν θα ξεπερνάει τα 30 εκατομμύρια.  «Εξοικονόμηση 90 εκατομμυρίων ευρώ», είχε τονίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, ο προϋπολογισμός για τη βιταμίνη D έκλεισε και μάλιστα δεν θα ξεπερνάει τα 11 με 12 εκατ. ευρώ! 

Θυμίζουμε πως η δαπάνη για τα εν λόγω σκευάσματα είχε φθάσει το περασμένο έτος τα 47 εκατ. ευρώ, άρα μιλάμε για σημαντικό περιορισμό. Ωστόσο, εκτιμήσεις θέλουν τη δαπάνη τελικά να μην ξεπερνάει τα 22 με 23 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας τις πραγματικές ανάγκες. Το ποσό της υπέρβασης, πάντως, όποιο και να είναι αυτό τελικά, θα καταβληθεί σε μορφή clawback από τις φαρμακευτικές εταιρείες. 

Μετά τη βιταμίνη D θα ακολουθήσουν και προϋπολογισμοί μαγνησίου, ασβεστίου και σιδήρου, ενώ σε περίπτωση που μετακινηθούν σκευάσματα στην αρνητική λίστα, σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών που τα έχουν απολύτως ανάγκη.