Ένας αιώνας ιστορίας και προσφοράς της οικογένειας Γιαννακόπουλου και της ΒΙΑΝΕΞ στην κοινωνία και στην Ελλάδα (video)

Τη συμπλήρωση 100 χρόνων, από τη δραστηριοποίηση της οικογένειας Γιαννακόπουλου στον χώρο του φαρμάκου γιόρτασε η ΒΙΑΝΕΞ. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, εγγονός του συνονόματου παππού του, που μέσα από την ίδρυση του πρώτου φαρμακείου έβαλε την οικογένεια στη φαρμακευτική ιστορία της χώρας, αλλά και γιος του αείμνηστου Παύλου, του οραματιστή, του διορατικού, αλλά προπαντός του ανθρώπου που ίδρυσε τη ΒΙΑΝΕΞ με προτεραιότητα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, αναφέρθηκε σε όλη αυτή τη διαδρομή. Ανέδειξε την έμφαση που έδωσε η οικογένεια Γιαννακόπουλου στην κοινωνική προσφορά, αλλά και έδωσε το σύνθημα για τον επόμενο αιώνα, στη διάρκεια του οποίου η εκτόξευση της εταιρείας θα εξακολουθήσει να ‘χει ως επίκεντρο κάθε Έλληνα, που αξίζει την καλύτερη φροντίδα για την υγεία του, αλλά βεβαίως και την πατρίδα μας συνολικά.

«Το 2024 σηματοδοτεί την έναρξη μιας εμβληματικής χρονιάς για τον όμιλο μας, τη ΒΙΑΝΕΞ, με τη συμπλήρωση των 100 ετών δραστηριοποίησης της οικογένειας στο χώρο του φαρμάκου. Ο όμιλος ΒΙΑΝΕΞ μετρά, πλέον, έναν αιώνα ιστορίας με αφετηρία τη σημερινή εκδήλωση, μια ιδιαίτερη εκδήλωση με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων, ξεκινά ο εορτασμός μιας χρονιάς ορόσημο για τον όμιλο, που αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα, μέσα από όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται.

Συγκεκριμένα, το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια ιστορίας της οικογένειάς μας στο χώρο του φαρμάκου, από την ίδρυση του πρώτου Φαρμακείου το 1924, πριν από 100 χρόνια. Ο όμιλος ΒΙΑΝΕΞ μπαίνει στο δεύτερο αιώνα της ιστορίας του, έχοντας κατακτήσει την κορυφή της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας, με ευρύ αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Διατηρούμε 1367 θέσεις εργασίας και η συνολική συνεισφορά μας στο ΑΕΠ είναι 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και προχωράμε σε κοινωφελείς πρωτοβουλίες για το μέλλον της χώρας, με δραστηριότητα σε 114 χώρες με πάνω από 100 διεθνείς συνεργάτες. 4 υπερσύγχρονα εργοστάσια με παραγωγή 121 εκατομμύρια το 2022 και αύξηση στα 123.5 το 2023. Φέτος αναμένουμε περαιτέρω ανάπτυξη με εκτιμώμενο κύκλο εργασιών, που θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ένα νούμερο που δεν έχει ακουμπήσει ποτέ ξανά η φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα. 

Οι αριθμητικοί δείκτες όμως δεν μπορούν να αποτυπώσουν  την ανεκτίμητη αξία, που έχει το γεγονός ότι έχουμε συμβάλει στο να γίνουν καλά γενιές και γενιές Ελλήνων πολιτών γιατί πιστεύουμε ότι το φάρμακο δεν είναι ένα κοινό εμπορικό προϊόν, αλλά έχει κοινωνική διάσταση. Δεν βάλαμε ποτέ το κέρδος μπροστά από την ποιότητα. Δέσμευση, την οποία τηρούσαμε πάντα με πίστη στις αρχές και στις αξίες του ιδρυτή μας, του Παύλου Γιαννακόπουλου. Του ανθρώπου που έθεσε τις βάσεις της εταιρείας μας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε, να διευρυνόμαστε και να πηγαίνουμε μπροστά. Σε κάθε νέο μας βήμα διανύουμε ξανά 100 χρόνια πορείας. 

Οι ιστορίες από το πρώτο φαρμακείο του παππού μου στην οδό Πειραιώς το 1924 συναντούν τον νεαρό Παύλο Γιαννακόπουλο που δούλευε νυχθημερόν πολλές φορές χωρίς να προλάβει να φάει. Έχασε πρόωρα τον πατέρα του, έκανε την κηδεία του με δανεικά χρήματα, όμως του άφησε μία ακόμα μεγαλύτερη κληρονομιά, το πεντακάθαρο όνομα με το οποίο, όπου πήγαινε, έβρισκε τις πόρτες όλες ανοιχτέςΤο επιστέγασμα μιας τεράστιας προσπάθειας του Φαρμακείου του «Δημήτρης Γιαννακόπουλος και υιός» και της Φαρμαγιάν, ήρθε το 1971 με την ίδρυση της εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ, με την ονομασία που έχουμε σήμερα. 

Από όταν ήμουνα πολύ μικρός, ο πατέρας μου, μού μιλούσε για θέματα της δουλειάς, ζούσαμε σε μια πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας, σε κάθε όροφο της οποίας έμεναν τα αδέλφια του, ο Θανάσης, ο Κώστας και η αδελφή του Βασιλική. Κάθε απόγευμα γινόταν μια άτυπη σύσκεψη, την οποία παρακολουθούσε ανελλιπώς. Ο πατέρας μου ήταν τυχερός που είχε τα δύο του αδέλφια και το γαμπρό του να τον υποστηρίζουν σε όλη αυτή τη διαδρομή στο κομμάτι της δουλειάς. Αλλά και μια σύζυγο, τη μητέρα μου, που τον υποστήριζε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του και τον έκανε να αφήνει πίσω τα προβλήματα όταν γύριζε στο σπίτι και να ζει σε ένα χαρούμενο περιβάλλον γεμάτο αγάπη

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν πρωτοπόρος και διορατικός. Αντιλαμβανόταν ότι η παραγωγή πρέπει να βρίσκεται εντός των συνόρων της χώρας, για αυτό και έχτισε εργοστάσια. Ήταν σκληρός, αλλά δίκαιος. Το πρόγραμμα μας κάθε Κυριακή, το μεγαλύτερο μου παράπονο μεγαλώνοντας, ήταν να επισκεπτόμαστε κάθε εργοστάσιο και κάθε γραφείο, να ελέγξουμε μέχρι και τις τουαλέτες, αν όλα ήταν εντάξει. Θυμάμαι να με πηγαίνει κάτω στο μηχανοστάσιο και να μου λέει “Δημήτρη ρίξε φαγητό κάτω και φάε.  Είναι πιο καθαρό από την κουζίνα στο σπίτι μας” και η κουζίνα στο σπίτι έλαμπε. Κρατούσε επίσης τις παραδόσεις. Ακόμα και σήμερα ακολουθούμε κάθε Πρωτοχρονιά το καθιερωμένο ποδαρικό με το σπάσιμο των ροδιών στα εργοστάσια και στα γραφεία μας. 

Ένας από τους κύριους λόγους επιτυχίας της ΒΙΑΝΕΞ ήταν οι προσωπικές σχέσεις του Παύλου, του Θανάση και του Κώστα με τους εργαζομένους του ομίλου. Ειδικά ο Παύλος γνώριζε στην κυριολεξία κάθε εργαζόμενο με το μικρό του όνομα. Ήξερε το όνομα της συζύγου, του συζύγου, όλων των παιδιών, αλλά μέχρι και το τι δέσμη ακολουθούσαν. Τι θα σπουδάσουν και ρωτούσε:  “Πώς πάει το παιδί σου; Είναι στην τρίτη χρονιά, Πέρασε;”.

Πιστεύουμε ότι τις εταιρείες τις κάνουν οι άνθρωποι και αυτό το εργασιακό περιβάλλον, με την αμφίδρομη σχέση αγάπης, έχει αναδείξει τη ΒΙΑΝΕΞ, ως την μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα, ξεπερνώντας τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφερα και νωρίτερα, ακόμα και τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο μας. Αυτό πώς έχει γίνει, αυτό έχει γίνει με την εργασία, τη δουλειά, το ήθος και τις αξίες όλων εσάς. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας ευχαριστήσω όλους, για ό,τι έχετε κάνει για την εταιρεία αυτά τα 100 χρόνια σήμερα. Εκτός από τους 1367, είναι μαζί μας και κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν βγει στη σύνταξη, αλλά ήταν άνθρωποι, οι οποίοι βοήθησαν, στήριξαν και μέσα από την εργασία τους βοήθησαν να είμαστε αυτό που είμαστε σήμερα. Βοήθησαν στο να μπορεί να γίνει η σημερινή εκδήλωση και να μπορούμε να καυχιόμαστε ότι είμαστε η μεγαλύτερη εταιρία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους εσάς που βοηθήσατε να είμαστε εδώ σήμερα. Το μέλλον το κοιτάμε με αισιοδοξία, έχοντας αφήσει πίσω μας τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, με όλα τα δυσανάλογα πλήγματα που δέχτηκε ο κλάδος του φαρμάκου και παρά τα μέτρα που μας κυνηγούν ακόμα και μέχρι σήμερα, όπως είπα, κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον, το μέλλον είναι δικό μας. 

Η ΒΙΑΝΕΞ επεκτείνεται με νέες επενδύσεις και συνεργασίες γεωγραφικά στις χώρες των Βαλκανίων, αλλά και σε άλλους παρεμφερείς κλάδους. Το στοίχημα της κορυφής είναι η εδραίωση, αλλά και η αύξηση της διαφοράς από το δεύτερο. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ποτέ, έχουμε πάντα τους ανθρώπους στο επίκεντρο και ταυτόχρονα προσφέρουμε στην κοινωνία και στους Έλληνες, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία με κάθε μας ενέργεια. Στον όμιλο ΒΙΑΝΕΞ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμα πιο αποφασιστικά και να την εξελίξουμε σε μία από τις κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη, διαμορφώνοντας ένα μέλλον με περισσότερη υγεία και ευημερία για όλους. Περηφάνια για το χθες, πίστη για το αύριο 100 χρόνια και συνεχίζουμε», ανέφερε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην πρώτη εκδήλωση, για τα 100 χρόνια της οικογένειας Γιαννακόπουλουστον χώρο του φαρμάκου.

Δείτε παρακάτω την ομιλία του κ. Γιαννακόπουλου:

Πηγή: Instagram