Έντερο: 10 προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι δεν λειτουργεί σωστά

Αυτό το οικοσύστημα μικροσκοπικών οργανισμών, που αναφέρεται ως μικροβίωμα του εντέρου, έχει σοβαρή επίδραση στην ευημερία μας. Το να το γνωρίζουμε αυτό είναι εξαιρετικό κίνητρο για να διατηρήσουμε το έντερό μας όσο το δυνατόν πιο χαρούμενο με στρατηγικές όπως η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, ο αρκετός ύπνος και η μείωση των επιπέδων άγχους μας.

Μερικές φορές, ωστόσο, όλοι μπορεί να εμφανίσουμε μια ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, η οποία είναι γνωστή στον επιστημονικό κόσμο ως δυσβίωση. Αυτό εμφανίζεται, φυσικά, με πεπτικά συμπτώματα, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί και με άλλους τρόπους.

Δείτε αυτά τα 10 προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι η υγεία του εντέρου σας φθίνει και μιλήστε με το γιατρό σας εάν κάποιο από αυτά επιμένει.

  1. Έχετε δυσκοιλιότητα
  2. Έχετε διάρροια
  3. Έχετε καούρα
  4. Έχετε δερματικά προβλήματα
  5. Έχετε αναπτύξει τροφικές ευαισθησίες ή δυσανεξίες
  6. Είστε κουρασμένοι
  7. Έχετε πόνο στο στομάχι
  8. Παίρνετε βάρος
  9. Είστε φουσκωμένοι
  10. Δεν κοιμάστε καλά

1. Έχετε δυσκοιλιότητα

Όταν η υγεία του εντέρου σας είναι δεσμευμένη, μπορεί να παρατηρήσετε επιβράδυνση της κινητικότητας του εντέρου. Σύμφωνα με έρευνα του 2022 στο περιοδικό Nutrients, το μικροβίωμα επηρεάζει άμεσα την κίνηση του εντέρου (ή την έλλειψή της). Ευτυχώς, αν και η μικροβιακή ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, η αποκατάσταση της ισορροπίας μπορεί να την ανακουφίσει.

Οι ερευνητές πίσω από αυτή τη μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σωστά προβιοτικά δρουν στο ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα για να βελτιώσουν την εντερική λειτουργία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιο προβιοτικό στέλεχος είναι κατάλληλο για να επαναφέρετε την σωστή κίνηση του εντέρου.

2. Έχετε διάρροια

Κάθε ανισορροπία του εντέρου δεν οδηγεί σε δυσκοιλιότητα. Μερικές φορές -και ίσως πιο συχνά- μπορεί να αντιμετωπίσετε το αντίθετο πρόβλημα. Η διάρροια είναι κλασικός προάγγελος δυσβίωσης.

Όταν η αποικία της μικροχλωρίδας του εντέρου σας δεν ευδοκιμεί, δεν μπορεί να κάνει το καλύτερο δυνατό για να αποτρέψει εισβάλλοντα παθογόνα όπως επιβλαβή βακτήρια, μύκητες και ιούς που προκαλούν διάρροια. Τα καλά νέα είναι ότι οι μελέτες έχουν δείξει πολλά υποσχόμενες για τη θεραπεία τόσο της χρόνιας όσο και της οξείας διάρροιας με τα σωστά προβιοτικά.

3. Έχετε καούρα

Όταν τα πράγματα δεν λειτουργούν σωστά στο κατώτερο έντερο, τα προβλήματα μπορεί να εισχωρήσουν στον ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα σας. Η καούρα μπορεί να είναι σημάδι κακής εντερικής υγείας.

Σε μια μελέτη του 2021, οι ασθενείς που παραπέμφθηκαν για χειρουργική επέμβαση κατά της παλινδρόμησης είχαν εξαιρετικά υψηλό επιπολασμό δυσβίωσης του εντέρου: 60,6%! Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αρνητικών Gram βακτηρίων στον οισοφάγο.

4. Έχετε δερματικά προβλήματα

Μπορούν τα εντερικά προβλήματα να εμφανιστούν στο δέρμα σας; Σίγουρα μπορούν. Ο λεγόμενος «άξονας εντέρου-δέρματος» αναφέρεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ της υγείας του εντέρου και του δέρματος.

Σύμφωνα με έρευνα του 2021 στο Microorganisms, ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα σχετίζεται με μια αλλοιωμένη ανοσοαπόκριση που μπορεί να προκαλέσει ακμή, ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση, πιτυρίδα και καρκίνο του δέρματος.

5. Έχετε αναπτύξει τροφικές ευαισθησίες ή δυσανεξίες

Δεν ανέχεστε ορισμένα τρόφιμα όπως παλιά; Η υγεία του εντέρου σας θα μπορούσε να είναι η ρίζα του προβλήματος. Η σύνδεση μεταξύ της ευαισθησίας στα τρόφιμα και του μικροβιώματος είναι ένας περίπλοκος χώρος που οι ερευνητές πιστεύουν ότι περιλαμβάνει την ανοσολογική απόκριση.

Αν και οι ευαισθησίες ή οι δυσανεξίες μπορεί να επιμείνουν εφ’ όρου ζωής, ορισμένες, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη, θα μπορούσαν να μετριαστούν με θεραπεία με προβιοτικά.

6. Είστε κουρασμένοι

Η έρευνα έχει δείξει εδώ και καιρό μια πιθανή σχέση μεταξύ της χρόνιας κόπωσης και της μειωμένης υγείας του εντέρου -αλλά ακόμη και οι νεαροί ενήλικες με καλή φυσική κατάσταση θα μπορούσαν να αισθανθούν κόπωση εάν η υγεία του εντέρου τους είναι κακή, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 στο Nutrients. Πάντως, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστεί η ακριβής σχέση μεταξύ της κόπωσης και του μικροβιώματος.

7. Έχετε πόνο στο στομάχι

Είναι το σημάδι που συνδέουμε αμέσως με κάτι που δεν πάει καλά στο έντερο: τον πόνο. Αν και ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, είναι συχνά μια σαφής ένδειξη ότι τα κακά βακτήρια κερδίζουν έδαφος στο έντερο σας.

Άτομα με λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η λειτουργική δυσπεψία συχνά βιώνουν πόνο στο στομάχι -και μπορεί να ευθύνεται ένα απορρυθμισμένο μικροβίωμα.

8. Παίρνετε βάρος

Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλες τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο ένα μη υγιές έντερο προάγει την αύξηση βάρους, αλλά είναι σαφές ότι τα βακτήρια στην κοιλιά μας επηρεάζουν τον αριθμό στη ζυγαριά.

Έρευνα του 2020 στο Προληπτική Διατροφή και Επιστήμη Τροφίμων αναφέρει ότι το μικροβίωμα επηρεάζει το μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών και την ενεργειακή δαπάνη -δύο βασικά συστατικά της διαχείρισης βάρους. Από την άλλη πλευρά, μια υγιής, ποικιλόμορφη αποικία του εντέρου σχετίζεται με την απώλεια βάρους.

9. Είστε φουσκωμένοι

Αν και ο μετεωρισμός είναι στην πραγματικότητα μια φυσιολογική έκφραση ενός υγιούς γαστρεντερικού σωλήνα, δεν είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε φουσκωμένοι όλη την ώρα.

Το υπερβολικό φούσκωμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα βακτηριακής υπερανάπτυξης του λεπτού εντέρου ή του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Εάν η κοιλιά σας σφίγγεται τακτικά σαν τύμπανο, μάλλον ήρθε η ώρα να δείτε το γιατρό σας σχετικά με τη φροντίδα της υγείας του εντέρου σας.

10. Δεν κοιμάστε καλά

Ο κακός ύπνος και η υγεία του εντέρου μερικές φορές παγιδεύονται σε έναν φαύλο κύκλο. Ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμα, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί μεγαλύτερη στέρηση ύπνου. Ευτυχώς, φαίνεται να ισχύει και το αντίθετο.

Οι άνθρωποι που κοιμούνται καλύτερα τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία μικροβιώματος. Η δημιουργία μιας υγιεινής ρουτίνας ύπνου θα μπορούσε να σας βοηθήσει όχι μόνο να κοιμάστε καλύτερα αλλά και να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου σας.

Πηγή: oloyegia.gr