Έντερο: Tι αποκαλύπτει η συχνότητα των κενώσεων για την κατάσταση της υγείας μας
Η συχνότητα των κενώσεων αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για τη συνολική μας υγεία, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports Medicine.
Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Συστημικής Βιολογίας (ISB) εξέτασε τα κλινικά δεδομένα και τον τρόπο ζωής περισσότερων από 1.400 υγιών ενηλίκων. Για την αξιοποίηση των δεδομένων, η ερευνητική ομάδα κατηγοριοποίησε την αυτοαναφερόμενη συχνότητα κινήσεων του εντέρου σε τέσσερις ομάδες: δυσκοιλιότητα (μία ή δύο κινήσεις του εντέρου την εβδομάδα), χαμηλή-κανονική (μεταξύ τριών και έξι κινήσεων του εντέρου την εβδομάδα), υψηλή-κανονική (μεταξύ μίας και τριών κινήσεων του εντέρου την ημέρα) και διάρροια.
Μετά την κατηγοριοποίησή τους, οι επιστήμονες εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου και παραγόντων όπως τα δημογραφικά στοιχεία, τη γενετική, το μικροβίωμα του εντέρου, τους μεταβολίτες του αίματος και τις χημικές αναλύσεις του πλάσματος.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ηλικία, το φύλο και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) σχετίζονταν σημαντικά με τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου. Συγκεκριμένα, οι ηλικιακά νεότεροι, οι γυναίκες και όσοι είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ έτειναν να έχουν λιγότερο συχνές κινήσεις του εντέρου. «Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνότητα των κινήσεων του εντέρου μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου», δήλωσε ο Johannes Johnson-Martinez, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Συγκεκριμένα, αν τα κόπρανα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο έντερο, τα βακτήρια καταναλώνουν όλες τις διαθέσιμες φυτικές ίνες, τις οποίες ζυμώνουν σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας. Μετά από αυτό, το οικοσύστημα μεταβαίνει στη ζύμωση των πρωτεϊνών, η οποία παράγει αρκετές τοξίνες που μπορούν να φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματος» συμπληρώνει.
Πράγματι, οι ερευνητές έδειξαν ότι η μικροβιακή σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος των συμμετεχόντων αποκάλυπτε τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου. Τα βακτήρια του εντέρου που ζυμώνουν τις φυτικές ίνες, τα οποία συχνά συνδέονται με την υγεία, φάνηκε να ευδοκιμούν σε μια ζώνη συχνότητας κινήσεων του εντέρου, όπου οι άνθρωποι επισκέπτονταν την τουαλέτα 1-2 φορές την ημέρα. Ωστόσο, τα βακτήρια που σχετίζονται με τη ζύμωση των πρωτεϊνών ή το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα έτειναν να είναι εμπλουτισμένα σε όσους είχαν δυσκοιλιότητα ή διάρροια, αντίστοιχα.
Ομοίως, διάφοροι μεταβολίτες του αίματος και χημικές αναλύσεις του πλάσματος παρουσίασαν σημαντικές συσχετίσεις με τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου, γεγονός που υποδηλώνει πιθανές συνδέσεις μεταξύ της υγείας του εντέρου και του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Ειδικότερα, υποπροϊόντα πρωτεϊνικής ζύμωσης που προέρχονται από βακτήρια και είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβες στα νεφρά, όπως η θειική p-κρεσόλη και το θειικό ινδοξύλιο, ήταν εμπλουτισμένα στο αίμα ατόμων που ανέφεραν δυσκοιλιότητα, ενώ οι κλινικές χημικές ουσίες που σχετίζονται με ηπατική βλάβη ήταν αυξημένες σε άτομα που ανέφεραν διάρροια.
Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα του θειικού ινδοξύλιου συσχετίστηκαν σημαντικά με μειωμένη νεφρική λειτουργία, παρέχοντας προκαταρκτική υποστήριξη για μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου, του εντερικού μικροβιακού μεταβολισμού και της βλάβης των οργάνων σε αυτή την υγιή ομάδα.
Όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, καλύτερη ενυδάτωση και τακτική άσκηση έτειναν να έχουν κενώσεις 1 με 2 φορές την ημέρα.
«Η χρόνια δυσκοιλιότητα έχει συσχετιστεί με νευροεκφυλιστικές διαταραχές και με την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου σε ασθενείς με ενεργό νόσο», δήλωσε ο Δρ. Sean Gibbons, αναπληρωτής καθηγητής του ISB και αντίστοιχος συγγραφέας της δημοσίευσης. «Ωστόσο, δεν ήταν σαφές εάν οι ανωμαλίες της κίνησης του εντέρου αποτελούν πρώιμους παράγοντες πρόωρης εξέλιξης της χρόνιας νόσου και της βλάβης των οργάνων ή εάν αυτές οι αναδρομικές συσχετίσεις σε ασθενείς είναι απλώς μια σύμπτωση. Εδώ, σε έναν γενικά υγιή πληθυσμό, δείχνουμε ότι η δυσκοιλιότητα, ειδικότερα, συνδέεται με τα επίπεδα στο αίμα μικροβιακών τοξινών που είναι γνωστό ότι προκαλούν βλάβες στα όργανα, πριν από οποιαδήποτε διάγνωση ασθένειας», συμπλήρωσε ο Δρ Gibbons.
Η μελέτη διερεύνησε επίσης τις συσχετίσεις μεταξύ της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου και του άγχους και της κατάθλιψης, υποδεικνύοντας ότι το ιστορικό της ψυχικής υγείας συνδέεται με τη συχνότητα των κενώσεων.
«Συνολικά, η μελέτη αυτή δείχνει πώς η συχνότητα των κινήσεων του εντέρου μπορεί να επηρεάσει όλα τα συστήματα του σώματος και πώς η μη φυσιολογική συχνότητα των κινήσεων του εντέρου μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών», δήλωσε ο Δρ Gibbons. «Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις στρατηγικές για τη διαχείριση της κινητικότητας του εντέρου, ακόμη και σε υγιείς πληθυσμούς, για τη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας» καταλήγει.
Πηγή: ygeiamou.gr