Έξι σημάδια ότι γερνάς πιο γρήγορα από ότι πρέπει

Η γήρανση είναι μέρος της ζωής και δε μπορούμε να την εμποδίσουμε. Αυτό που μπορούμε είναι να την επιβραδύνουμε ή να την επιταχύνουμε ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας.

Η γήρανση μπορεί να επιταχυνθεί επίσης, από προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν. Ποιες συνήθειες και ποιες καταστάσεις, όμως, επιταχύνουν τη γήρανσή σου;

1. Χρόνιος πόνος και φλεγμονή

Για τα περισσότερα άτομα ο χρόνιος πόνος και η φλεγμονή δεν είναι ένα φυσιολογικό μέρος της καθημερινής ζωής. Εάν αντιμετωπίζετε φλεγμονή, κατακράτηση νερών, κακό ύπνο και χρόνιο πόνο, πιθανότατα γερνάτε πιο γρήγορα από ό,τι θα έπρεπε. Για όσους δεν έχουν ιατρική διάγνωση για να εξηγήσει αυτά τα συμπτώματα, ο ένοχος είναι πιθανότατα τα τρόφιμα με τα οποία επιλέγετε να τροφοδοτήσετε το σώμα σας.

Η μείωση των κορεσμένων λιπών, των επεξεργασμένων υδατανθράκων, της πρόσθετης ζάχαρης και άλλων φλεγμονωδών τροφών μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση αυτής της διαδικασίας και στη μείωση αυτών των παρενεργειών. Η πρόσληψη αντιφλεγμονωδών τροφών μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης τροφοδοτώντας το σώμα σας με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη κυτταρική υγεία, υγεία του εντέρου, ανοσία και γενική ευεξία.

2. Χάνετε μυίκή μάζα

Γνωρίζατε ότι η απώλεια μυϊκής μάζας μπορεί να σημαίνει ότι γερνάτε πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε; Είναι αλήθεια! Η μυϊκή μάζα αρχίζει να μειώνεται γύρω στα 30, η οποία επιταχύνεται καθώς γερνάμε. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, όπως η μείωση της παραγωγής ορμονών όπως η τεστοστερόνη και η αυξητική ορμόνη και η μείωση του αριθμού των μυϊκών κυττάρων. Η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί από κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης και ορισμένα φάρμακα.
Ωστόσο, ορισμένοι τρόποι για να επιβραδύνει την απώλεια μυών περιλαμβάνουν τακτική άσκηση, επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών και συμπληρώματα με κρεατίνη ή άλλα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, εάν ανησυχείτε για την απώλεια μυών μαζικά, αναλάβετε δράση σήμερα για να διατηρήσετε το σώμα σας νέο και δυνατό».

3. Το δέρμα σας γίνεται πιο λεπτό και λιγότερο ελαστικό

Ένα από τα πιο ορατά σημάδια γήρανσης είναι μια αλλαγή στην εμφάνιση του δέρματος. Καθώς γερνάμε το δέρμα μας γίνεται πιο λεπτό και λιγότερο ελαστικό, οδηγώντας σε ρυτίδες, κηλίδες ηλικίας και ξηρότητα. Ενώ αυτό είναι φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης, μπορεί να επιταχυνθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο και το κάπνισμα.

Επιπλέον, επιλογές τρόπου ζωής, όπως η κακή διατροφή ή η έλλειψη αρκετής άσκησης, μπορούν να συμβάλουν στην πρόωρη γήρανση. Εάν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας παρουσιάζει σημάδια της γήρανσης, είναι απαραίτητο να λαμβάνετε μέτρα για να την προστατεύσετε από περαιτέρω βλάβες. Αυτό περιλαμβάνει αντηλιακό σε εξωτερικούς χώρους, διακοπή του καπνίσματος και υγιεινή διατροφή. Αυτά τα βήματα θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα σας σε καλύτερη όψη για χρόνια.

4. Τα οστά σας γίνονται πιο αδύναμα

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας περνάει από πολλές αλλαγές. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες αλλαγές είναι ο τρόπος με τον οποίο αλλάζουν τα οστά μας. Με την πάροδο του χρόνου, τα οστά μας γίνονται πιο αδύναμα και εύθραυστα. Αυτό είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασία γήρανσης, αλλά μπορεί να σημαίνει ότι γερνάμε πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε. Τα οστά μας καταρρέουν συνεχώς και αναδομούνται, αλλά καθώς γερνάμε, ο ρυθμός με τον οποίο διασπώνται αρχίζει να υπερβαίνει τον ρυθμό με τον οποίο αναδομούνται . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη οστική πυκνότητα και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή και ορισμένες ιατρικές παθήσεις. Εάν ανησυχείτε για την υγεία των οστών σας, μιλήστε στο γιατρός σχετικά με τρόπους επιβράδυνσης της διαδικασίας γήρανσης.

5. Απώλεια μαλλιών

Όταν πρόκειται για την τριχόπτωση, μπορεί να υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες. Ωστόσο, ένας πιθανός λόγος είναι η επιτάχυνση της γήρανσης. Η τριχόπτωση είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης, καθώς οι θύλακες των τριχών σταδιακά παράγουν πιο ευαίσθητες και αδύναμες τρίχες. Ωστόσο, η απώλεια μεγάλης ποσότητας μαλλιών θα μπορούσε να σημαίνει ότι γερνάτε πιο γρήγορα. Αρκετοί πιθανοί λόγοι περιλαμβάνουν ορμονικές ανισορροπίες, ανεπάρκειες βιταμινών και στρες. Εάν ανησυχείτε για την επιτάχυνση της γήρανσης, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή δερματολόγο.

6. Δυσκολίες ύπνου

Καθώς μεγαλώνουμε δεν έχουν την ίδια ενέργεια σε σχέση με όταν ήμασταν νεότεροι. Ένα από τα σημάδια της γήρανσης είναι οι αϋπνίες. Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, μπορεί να σημαίνει ότι γερνάς πιο γρήγορα από ότι θα έπρεπε. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στις αϋπνίες αλλά καθώς μεγαλώνουμε, τα σώματά μας παράγουν λιγότερες ορμόνες που μας βοηθούν να κοιμηθούν.

Επίσης, διάφορα φάρμακα που λαμβάνουν επηρεάζουν την ικανότητα ύπνου. Επίσης, η γήρανση αυξάνει τον κίνδυνο Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, δύο ασθενειών που προκαλούν προβλήματα ύπνου.