Έρευνα: Ο νέος COVID-19 μπορεί να επηρεάσει την αντρική γονιμότητα

Σύμφωνα με γερμανική έρευνα ο νέος COVID-19 μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα σοβαρές επιπτώσεις στην αντρική γονιμότητα.

Οι επιστήμονες συνέκριναν την ποιότητα σπέρματος ομάδων ανδρών που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό και άλλων που δεν μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 και κατέληξαν σε προκαταρκτικά συμπεράσματα, βάσει των οποίων συνέστησαν σε άνδρες που ανέρρωσαν από την Covid-19 να ελέγξουν την υγεία του αναπαραγωγικού τους συστήματος προτού προσπαθήσουν να αποκτήσουν παιδί.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε μια σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του σπέρματος έως και δύο μήνες μετά τη νόσο, ενώ επισημάνθηκαν και παράγοντες που μπορεί να εμποδίσουν τις πιθανότητες των ανδρών να αποκτήσουν παιδί, όπως φλεγμονές, θάνατος των σπερματοζωαρίων και οξειδωτικό στρες. Η συγκέντρωση σπέρματος μειώθηκε κατά 516%, η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων κατά 209%, ενώ το σχήμα του σπέρματος των ασθενών αλλοιώθηκε κατά 400%. Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες ζητούν να διεξαχθεί μακροπρόθεσμη μελέτη προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία προτού συνδεθεί ο κορωνοϊός με την υπογονιμότητα.

Η συγκεκριμένη μελέτη στη Γερμανία έγινε εν μέσω ανησυχιών ότι ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί υποδοχείς για να αποκτήσει πρόσβαση σε ιστούς των πνευμόνων, υποδοχείς που βρίσκονται και στους όρχεις. 

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Justus-Liebig ανέλυσαν τα αποτελέσματα 84 ατόμων που νόσησαν από την Covid-19 και εκείνα 105 συνομηλίκων τους, που δεν μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό μετά τη λήψη δειγμάτων κάθε δεκαήμερο επί δύο μήνες. «Αυτές οι επιπτώσεις στα σπερματοζωάρια συνδέονται με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος και μειωμένη ικανότητα αναπαραγωγής. Αν και βελτιώνονταν οι επιπτώσεις συν τω χρόνω, παρέμειναν σημαντικά και αφύσικα υψηλότερες στους ασθενείς με Covid-19 και το μέγεθος των αλλαγών αυτών σχετιζόταν με τη σοβαρότητα της νόσου», τόνισε ο διδακτορικός φοιτητής, Μπεχζάντ Χατζιζαντέχ Μαλέκι, επικεφαλής της έρευνας.

Ωστόσο, ο καθηγητής Ανδρολογίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στη Βρετανία, Άλαν Πέισι, διατηρεί επιφυλάξεις, ως προς το προκαταρκτικό συμπέρασμα της έρευνας σημειώνοντας ότι «από τη στιγμή που παραγωγής σπέρματος χρειάζονται χονδρικά κάτι λιγότερο από τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί, κατά τη γνώμη μου ολοκλήρωσαν τη μελέτη τους έναν μήνα νωρίτερα απ’ ό,τι θα έπρεπε». Άλλοι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι ιοί, όπως εκείνος της γρίπης, μπορεί να προκαλέσουν μια προσωρινή μείωση της ποσότητας σπέρματος επί εβδομάδες ή και μήνες προτού αναρρώσουν οι ασθενείς.