Έρευνες – επανάσταση: Τα ψυχεδελικά φάρμακα βοηθούν άτομα PTSD και με κατάθλιψη

Ο δρόμος προς τα  ψυχεδελικά φάρμακα έχει ήδη ανοίξει ενώ φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά άτομα που υποφέρουν από PTSD (μετατραυματική διαταραχή), κατάθλιψη ακόμα και OCD (Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή). Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά από τις ήδη εγκεκριμένες θεραπείες. Ένα από αυτά τα φάρμακα είναι η ψιλοκυβίνη και η μεσκαλίνη. 

Οι παραισθησιογόνες ουσίες δείχνουν να είναι παντού το τελευταίο διάστημα. Η Silicon Valley εδώ και καιρό πειραματίζεται με το LSD και τα μαγικά μανιτάρια για την βελτίωση της δημιουργικότητας. Η Nicole Kidman ως ηθοποιός στην σειρά φαντασίας Nine Perfect Strangers φτιάχνει smoothies με…ψιλοκυβίνη ενώ παράλληλα ένα νέο ντοκιμαντέρ πάνω στα ψυχεδελικά ναρκωτικά βγαίνει κάθε μήνα.

Την ίδια στιγμή όμως γίνεται ιατρική έρευνα πίσω από τις καλές ιδιότητες που θα μπορούσε να προσφέρει το LSD και άλλα ψυχεδελικές παραισθησιογόνες ουσίες. Θα μπορούσαν σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Αυτή η νέα μορφή στη θεραπεία ονομάζεται ψυχεδελική – υποβοηθούμενη ψυχοθεραπεία. Αν αυτά τα ωστόσο καταφέρουν να πάρουν έγκριση από τον FDA για ιατρική χρήση είναι άλλο θέμα.

Όταν η ψυχεδέλεια συνάντησε την ψυχοθεραπεία

Τα ψυχεδελικά φάρμακα σου δίνουν μια άλλη αίσθηση του εγώ και της συνειδητότητας. Το ίδιο κάνουν και άλλα ναρκωτικά όπως το αλκοόλ, η κοκαΐνη και τα οπιούχα. Γιατί αυτά είναι διαφορετικά;

Αυτό που φαίνεται να διαφέρει είναι ότι τα ψυχεδελικά ναρκωτικά αλλοιώνουν την αντίληψη, τη σκέψη και τα συναισθήματα. Νιώθεις σαν να ονειρεύεσαι, σαν να βιώνεις θρησκευτική ανάταση, σύμφωνα με τη διευκρίνιση που δίνουν επιστήμονες όπως ο Jerome Jaffe, από το πανεπιστήμιο Ιατρικής του Maryland.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που για χρόνια τα χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές και άλλες τελετές. Είναι ακριβώς αυτή η επίδρασή τους που μπορεί να τελικά να μπορέσει να βοηθήσει πολλά άτομα με ψυχικές ασθένειες.

 Οι περισσότερες ιατρικές έρευνες πάνω σε αυτά έχουν γίνει γύρω από τις ιδιότητες της ψιλοκυβίνης, η οποία είναι ένα ενεργό συστατικό στα μαγικά μανιτάρια και στο MDMA, γνωστό ως έκσταση. Επίσης, έρευνες γίνονται πάνω στη μεσκαλίνη και το DMT και άλλα ψυχεδελικά φάρμακα.

Μια σειρά από πανεπιστήμια όπως το Johns Hopkins, NYU και το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας και το Imperial College του Λονδίνου ασχολούνται σοβαρά με την έρευνα αυτών τον φαρμάκων και τα πρώιμα συμπεράσματα, παρόλο που τα δείγματα σε μέγεθος είναι μικρά, είναι εντυπωσιακά.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Μια έρευνα του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine εξέτασε 91 άτομα με σοβαρό χρόνιο PTSD (μετατραυματική διαταραχή). Οι μισοί από αυτούς έλαβαν MDMA ως βοηθητική θεραπεία και οι υπόλοιποι πήραν placebo. Σχεδόν το 90% που πήρε MDMA είχε κλινικά σημαντική μείωση των συμπτωμάτων και το 67% δεν είχαν πλέον τα κριτήρια για διάγνωση με PTSD.

 Σε σύγκριση με τις βασικές συνεδρίες για ψυχοθεραπεία το 30% των ατόμων σταμάτησαν τις θεραπείες αυτές και το 40% έγινε καλά. Τώρα, κάντε τη σύγκριση με άλλα εγκεκριμένα φάρμακα για το PTSD, τα οποία μετριάζουν τα συμπτώματα σχεδόν 25%.

Μια μικρή μελέτη που έγινε το 2012 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychopharmacology μάλιστα τράβηξε το ενδιαφέρον της κλινικής ψυχοθεραπεύτριας Barbara Rothbaum και καθηγήτριας ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Emory.

Η μελέτη παρακολούθησε τα μακροχρόνια συμπτώματα της υποβοηθούμενης θεραπείας με MDMA σε 19 άτομα με PTSD που δεν είχαν καλή ανταπόκριση σε άλλες θεραπείες. Όπως φάνηκε μετά από μια μόνο θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι στη μελέτη είχαν ανακουφιστεί σημαντικά από τα κλινικά συμπτώματα, χωρίς να αναφέρονται επιβλαβή επιδράσεις.

Ενδιαφέρουσα είναι η παρατήρηση επίσης που έκανε η Rothbaum ότι οι επιδράσεις επέμειναν στους περισσότερους ανθρώπους 4 χρόνια μετά την θεραπεία.

Έχει δουλέψει αρκετά με άτομα που έχουν PTSD και ήξερα πόσο σημαντικές μπορεί να είναι αυτές οι θεραπείες για άτομα που δεν ανταποκρίνονται σε εγκεκριμένες θεραπείες.

Η ίδια τόνισε ότι τα ποσοστά αυτοκτονικότητας στα άτομα που δεν κάνουν θεραπεία για PTSD είναι σε ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό και επίσης υπάρχει επικινδυνότητα για κατάχρηση ουσιών, εθισμό και κατάθλιψη. « Δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις και μειώνει την ποιότητα ζωής για αυτό και η θεραπεία MDMA ως βοηθητική δείχνει να είναι μια σανίδα σωτηρίας.

Ο ογκολόγος Manish Agrawal από την πλευρά του θεώρησε πολύ σημαντική την έρευνα πάνω σε άτομα με άγχος και κατάθλιψη μετά από διάγνωση με καρκίνο.

 Τα άτομα τα οποία βιώνουν σοβαρές ασθένειες που απειλούν την υγεία τους και έλαβαν ψιλοκυβίνη είχαν σημαντική μείωση στα συμπτώματά άγχους και κατάθλιψης, 12 μήνες μετά τη θεραπεία σύμφωνα με τις μελέτες που δημοσιεύτηκαν το 2011, το 2014 και το 2016.

Ο γιατρός Agrawal ήταν τόσο εντυπωσιασμένος από την θεραπευτική τους ιδιότητα που ζήτησε να γίνει ειδικός στην συνταγογράφηση θεραπειών με ψυχεδελικά φάρμακα. Το 2021 με τη βοήθεια των συνεργατών του συγκέντρωσε δεδομένα για την δική τους δοκιμή με ψιλοκυβίνη για άτομα με κατάθλιψη και καρκίνο. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα με ψυχεδελικά φάρμακα σε ασθενείς με καρκίνο εδώ και μερικα χρόνια και τα βασικά αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι πολλά υποσχόμενα. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες δεν είχαν κλινική κατάθλιψη 8 εβδομάδες αργότερα ενώ είχαν λάβει μια μόνο δόση ψιλοκυβίνης σε συνδυασμό με θεραπεία δήλωσε ο Agrawal.

Τον Νοέμβριο του 2021, η φαρμακευτική COMPASS Pathways δημοσίευσαν τα βασικά στοιχεία μιας μελέτης πάνω στην ψιλοκυβίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Η μελέτη έδειξε ότι το 30% των ανθρώπων που φαινόταν να είναι σε πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων τους 3 εβδομάδες μετά την θεραπεία. Επίσης, πάρα πολύ καλά ήταν τα αποτελέσματα για το OCD, το άγχος, την κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα και άλλα. Για το PTSD και την κατάθλιψη ο FDA έχει ορίσει τις θεραπείες ως «βαρύνουσας σημασίας» (breakthrough therapies) οι οποίες «δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με άλλη διαθέσιμη θεραπεία για μια σοβαρή ασθένεια.

Έγκριση για την υποβοηθούμενη θεραπεία με MDMA για το PTSD θα μπορούσε να έρθει σε λιγότερο από 2 χρόνια, σύμφωνα με ειδικούς. Επίσης, η έγκριση μιας θεραπείας με ψιλοκυβίνη για την κατάθλιψη ως συμπληρωματική θεραπεία μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 4 χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς στο Ερευνητικό Κέντρο που ασχολείται με τα Ψυχεδελικά φάρμακα και την Συνειδητότητα το πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Τον δρόμο για τις θεραπείες αυτές άνοιξε ο γιατρός Rick Doblin, που ίδρυσε τη Διεπιστημονική Ένωση για τις Ψυχεδελικές Σπουδές (MAPS) που εργάζεται με στόχο να φέρει την υποβοηθούμενη θεραπεία MDMA στην αγορά.