Έρευνες σοκ: Ο κορωνοϊός έφερε αύξηση θανάτων σε τοκετούς και γέννησης νεκρών βρεφών

Σε μια αποκάλυψη που παγώνει το αίμα προχώρησαν 40 έρευνες που έγινε σε 17 χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα υπάρχει μεγάλη αύξηση στους κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση θανάτων τόσο κατά τη διάρκεια των τοκετών, αλλά και την γέννηση μωρών τα οποία είναι ήδη νεκρά.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία έδειξαν ότι τα lockdowns, τα προβλήματα ή και η αναστολή των περιγεννητικών υπηρεσιών και ο φόβος των γυναικών να επισκεφθούν νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα εν μέσω πανδημίας αύξησαν τους κινδύνους στην εγκυμοσύνη, οδηγώντας σε χειρότερα αποτελέσματα τόσο για τις ίδιες όσο και για τα νεογνά.

Η πανδημία covid-19 είχε σοβαρές επιπτώσεις στα συστήματα υγείας”, επεσήμανε η καθηγήτρια Άσμα Χαλίλ, μία από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη σύνταξη της συγκεντρωτικής έκθεσης του πανεπιστημίου St George του Λονδίνου.

Οι αναταραχές που προκάλεσε (…) οδήγησαν σε θανάτους μητέρων και νεογνών που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, κυρίως σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος”, πρόσθεσε.

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Health Journal, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε μια γενικευμένη αύξηση στον αριθμό των νεκρών μωρών που γεννήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, όπως και των θανάτων μητέρων στη διάρκεια του τοκετού. Ωστόσο οι επιπτώσεις ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερες στις πιο φτωχές χώρες.

Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση, παρατηρήθηκε επιδείνωση της ψυχικής υγείας των μητέρων στη διάρκεια της πανδημίας covid-19. Από τις 10 έρευνες που διεξήχθησαν γα το θέμα, οι έξι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυξήθηκε η επιλόχειος κατάθλιψη, το άγχος των μητέρων ή και τα δύο.