Έρπης ζωστήρας: Απειλεί 1 στους 3 ενήλικες – «Ασπίδα» ο εμβολιασμός εναντίον του

Ο έρπης ζωστήρας είναι μια εξαιρετικά επώδυνη λοίμωξη, κυρίως της μέσης και τρίτης ηλικίας, που μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό. Το νέο εμβόλιο ενδείκνυται και για τους ενήλικες νεαρότερης ηλικίας που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω νόσου ή θεραπείας.

Περισσότεροι από 9 στους 10 ενήλικες είναι ήδη φορείς ενός ιού που προκαλεί έρπη ζωστήρα – μία πάθηση του δέρματος η οποία επιφέρει συχνά αφόρητο πόνο και ταλαιπωρεί σημαντικά τους ασθενείς έως ότου υποχωρήσει.

Ο συγκεκριμένος ιός «υποβόσκει» επί δεκαετίες στον ανθρώπινο οργανισμό, σε λανθάνουσα (ανενεργή) κατάσταση. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι σε 1 στους 3 φορείς ενεργοποιείται, με συνέπεια την εκδήλωση της νόσου.

Κύρια αιτία της ενεργοποίησής του είναι η προοδευτική εξασθένηση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού που επέρχεται ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών ή/και λόγω ανοσοκαταστολής που έχει προκληθεί από νόσο ή θεραπεία.

Ο έρπης ζωστήρας έχει σημαντική, αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η μεθερπητική νευραλγία (PHN) και ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρας.

Η μεθερπητική νευραλγία είναι μία μορφή μακροχρόνιου νευροπαθητικού πόνου, που επηρεάζει καταλυτικά την καθημερινότητα των πασχόντων. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος που προκαλεί ο έρπης ζωστήρας δεν υποχωρεί μέσα σε μερικές εβδομάδες, όπως είναι το σύνηθες, αλλά διαρκεί από μερικούς μήνες έως και χρόνια. Υπολογίζεται ότι το περίπου 30% των ασθενών με έρπητα ζωστήρα εκδηλώνουν τελικά μεθερπητική νευραλγία.

Ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρας εκδηλώνεται στο εσωτερικό των ματιών ή/και στο δέρμα γύρω από αυτά, σε ποσοστό περίπου 25% των ασθενών.

Η σημασία της πρόληψης

Η αξία του εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη νόσο είναι σημαντική, λόγω της υψηλής συχνότητάς εμφάνισης που έχει, καθώς και επειδή δε μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι περιορισμένη η αποτελεσματικότητα των θεραπειών που χορηγούνται και για την αντιμετώπιση του πόνου.

Η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός άλλαξε πολλά στη ζωή μας, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί δεν αφορούν μόνο τα παιδιά, αλλά είναι απαραίτητοι και για τους ενήλικες.

Στην πραγματικότητα, ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19 δεν είναι ο μοναδικός που συνιστάται πλέον στους ενήλικες. Με δεδομένο ότι υπάρχουν και άλλα λοιμώδη νοσήματα τα οποία απαιτούν την προσοχή μας και τα οποία μπορούν να προληφθούν με εμβόλια. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο πνευμονιόκοκκος, η γρίπη, καθώς και ο έρπης ζωστήρας.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός

Δυνατότητα πρόληψης του έρπητα ζωστήρα μέσω εμβολιασμού υπάρχει ήδη από το 2014 στη χώρα μας. Μάλιστα το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολισμών Ενηλίκων συνιστά τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων ηλικίας 60-75 ετών εναντίον της νόσου, ανεξάρτητα από προηγούμενο ιστορικό νόσησης.

Πλέον, υπάρχει διαθέσιμο ένα νέο εμβόλιο, το οποίο κυκλοφορεί στις ΗΠΑ από το 2018. Το εμβόλιο αυτό διαθέτει πολύ υψηλή και μεγάλης διάρκειας αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ειδικά από 50 ετών και άνω.

Παρέχει επίσης δυνατότητα προστασίας και σε ασθενείς ηλικίας από 18 ετών και άνω, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω νόσου ή θεραπείας και για τους οποίους μέχρι πρότινος δεν υπήρχε δυνατότητα προστασίας έναντι του έρπητα ζωστήρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νέο εμβόλιο να καλύπτει μια μεγάλη και ανεκπλήρωτη έως σήμερα ιατρική ανάγκη.

Το νέο εμβόλιο δεν έχει ακόμα συμπεριληφθεί στη λίστα των συνταγογραφούμενων και αποζημιούμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία σκευασμάτων, το οποίο αναμένεται να γίνει σύντομα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα οφέλη που προσφέρει οι ενδιαφερόμενες ηλιακές ομάδες.