Έρχεται σύντομα στην Ελλάδα η προφυλακτική θεραπεία της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού

Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις της Πολιτείας για την έλευση της προφυλακτικής θεραπείας COVID της AstraZeneca στην Ελλάδα μέσα στον Απρίλιο. 

Το μονοκλωνικό αντίσωμα της AstraZeneca (AZD7442) δεν χορηγείται με την ένδειξη θεραπείας αλλά σε συγκεκριμένους ασθενείς πληθυσμών που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στον εμβολιασμό (ανοσοκατασταλμένοι και άτομα που έχουν ιατρικές αντενδείξεις εμβολιασμού).

Η Πολιτεία έχει ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για να το φέρει στη χώρα μας τον Απρίλιο.

Το συγκεκριμένο μονοκλωνικό αντίσωμα θα είναι διαθέσιμο πιθανότητα από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημερωτικής εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για την πανδημία, η Καθηγήτρια Παθολογίας, Αντωνιάδου Αναστασία.

Το φάρμακο έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ και σε αρκετές άλλες χώρες. Προορίζεται για ευάλωτους πληθυσμούς που πάσχουν από κάποια ιατρική πάθηση ή λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή θεραπείες και ενδέχεται να μην αναπτύξουν επαρκή ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό κατά της COVID-19, καθώς και για τα άτομα για τα οποία δεν συνιστάται εμβολιασμός με COVID-19.

Προφυλακτική θεραπεία AstraZeneca: Παραμένει αποτελεσματική κατά της Όμικρον

Νέα προκλινικά δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Ουάσινγκτον έδειξαν ότι η προφυλακτική θεραπεία της AstraZeneca (tixagevimab μαζί με cilgavimab) διατηρεί ισχυρή εξουδετερωτική δραστηριότητα κατά του πολύ μεταδοτικής υποπαραλλαγής της Όμικρον (ΒΑ.2). Τα δεδομένα έδειξαν επίσης, ότι διατηρεί την αποτελεσματικότητά της τόσο κατά της Όμικρον ΒΑ.1 όσο και κατά της ΒΑ.1.1.

Tα δεδομένα in vivo (ζωντανός οργανισμός) που παράχθηκαν με τη χρήση μολυσμένων ποντικών με Omicron BA.1, BA.1.1 και BA.2 κατέδειξαν ότι η προφυλακτική θεραπεία της AstraZeneca μείωσε σημαντικά το ιικό φορτίο και περιόρισε τη φλεγμονή στους πνεύμονες και για τις τρεις υποπαραλλαγές. Το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 σχετίζεται με αυξημένη σοβαρότητα και θνησιμότητα της νόσου, καθώς και με παθήσεις μετά τη COVID (LONG COVID).

Επιπλέον «ζωντανά» δεδομένα για τον ιό από το Πανεπιστήμιο της Aix-Marseilles και δεδομένα ψευδοϊού από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απέδειξαν επίσης ότι το φάρμακο της AZ εξουδετερώνει την υποπαραλλαγή BA.2. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον 2 σε 85 χώρες, με τον επιπολασμό της να αυξάνεται σε διάφορα μέρη του κόσμου.