Έρχεται φάρμακο μακροζωίας για ανθρώπους

Επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πριν την δημιουργία ενός φαρμάκου μακροζωίας για όλα τα ζώα και τους ανθρώπους.

Υπάρχουν ήδη φάρμακα που παρατείνουν την ζωή σε ζώα, όπως σκύλους, σκουλήκια, μύγες και ποντίκια, ενώ τώρα φαίνεται πως ετοιμάζεται το επόμενο βήμα και θα αφορά τους ανθρώπους.

Ειδικότερα η εταιρεία Celine Halioua, Loyal, η οποία ιδρύθηκε το 2019, δημιουργεί φάρμακα για την καθυστέρηση της γήρανσης σε σκύλους και την παράταση της υγιούς ζωής τους. Προς το παρόν, η ίδια έχει καταφέρει να δημιουργήσει δύο φάρμακα, συγκεντρώνοντας περίπου 58 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί η γήρανση, από μόνη της εξ ολοκλήρου.

Σε λίγα χρόνια, η εταιρεία ευελπιστεί να βγάλει στην αγορά το πρώτο φάρμακο που θα μπορεί να ληφθεί από οποιοδήποτε ζώο και το οποίο θα αναγράφει στην ετικέτα του πώς το συγκεκριμένο φάρμακο επιβραδύνει τη γήρανση και παρατείνει τη διάρκεια ζωής.

Έρχεται φάρμακο μακροζωίας και για ανθρώπους

Ήδη τα φάρμακα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία προσφέρουν «θαυματουργά» αποτελέσματα στα ζώα. Σκοπός της Halioua είναι να εφευρέσει παρόμοια φάρμακα και για τους ανθρώπους.

Η πραγματοποίηση μιας κλινικής δοκιμής σε σκύλους είναι πολύ πιο οικονομική σε σχέση με μια δοκιμή σε ανθρώπους. Ωστόσο, οι ερευνητές προσπαθούν εδώ και κάποια χρόνια να συγκεντρώσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για μια εξαετή κλινική δοκιμή σε ανθρώπους με σκοπό να διερευνήσουν αν ένα κοινό φάρμακο για τον διαβήτη μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση.

Η Halioua δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τα φάρμακα της Loyal, αλλά λέει ότι και τα δύο είχαν καλή απόδοση όταν χορηγήθηκαν σε σκύλους εργαστηρίου. Το ένα φάρμακο είναι χάπι που μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η άνοια και η νεφρική ανεπάρκεια. Η εταιρεία δοκιμάζει το φάρμακο σε σκύλους συντροφιάς και αναμένει να ξεκινήσει και μια πλήρη κλινική δοκιμή με σκοπό να κερδίσει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών το επόμενο έτος.

Το δεύτερο φάρμακο, που δρα αργά αλλά αποτελεσματικά μέσω ενός εμφυτεύματος, ενδεχομένως να μπορούσε να μειώσει τις κυτταρικές διεργασίες που ευθύνονται για τη σύντομη ζωή ορισμένων σκύλων ράτσας.

Η εταιρεία, προκειμένου να είναι καθόλα σωστή και νόμιμη, θα ζητήσει πρώτα την εγκρίση του FDA για τα σχέδια μελέτης της, γεγονός πολύ σημαντικό για τη Loyal, επειδή ο οργανισμός θα υποστηρίξει την ιδέα και τα φάρμακα θα μπορούν να δοκιμαστούν.

Τα φάρμακα αυτά, σύμφωνα με την εταιρεία θα προλαμβάνουν και θα επιβραδύνουν μια ασθένεια.