Έρχονται κρίσιμες διαπραγματεύσεις Πλεύρη – φαρμακοβιομηχανιών για το clawback

Με επιπλέον μέτρα προειδοποίησε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό της υπέρβασης της δαπάνης, στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ. Για βιωσιμότητα που ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου, το επόμενο δίμηνο θα «τρέξουν» οι διαπραγματεύσεις.

Σε «θολά νερά» φαίνεται να εισέρχονται οι σχέσεις του Υπουργείου Υγείας με τις Φαρμακευτικές Εταιρείες, με το επόμενο τρίμηνο να αποδεικνύεται κρίσιμο, κατά τον Θ. Πλεύρη, για την επιτυχία ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης. Η υπέρβαση της φαρμακευτική δαπάνης, το γνωστό clawback που καλούνται να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, μοιάζει να αυξάνεται ανεξέλεγκτα.

Μόνο το 2021 η εξωνοσοκομειακή δαπάνη αυξήθηκε περαιτέρω κατά 10% και η νοσοκομειακή κατά 3%, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος ΣΦΕΕ, κ. Παπαδημητρίου. Η ανάγκη περιορισμού της υπέρβασης είναι και μεταξύ των υποχρεώσεων της χώρας μας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως και το πρώτο μήνα του 2022 η άνοδος συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, κάποιες κατηγορίες έχουν εξαντλήσει το budget όλης της χρονιάς ήδη από τους δυο πρώτους μήνες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Παρότι, κατά την εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για το νέο έτος, τα πνεύματα ήταν ήρεμα και τα πρόσωπα χαμογελαστά, από τις τοποθετήσεις κατέστη σαφές πως οι δύο πλευρές προσεγγίζουν διαφορετικά τις προτεραιότητες για τον εξορθολογισμό της δαπάνης.

Ο Θ. Πλεύρης προειδοποίησε πως θα ληφθούν μέτρα αν δεν αποδώσουν όσα έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, με τον κ. Παπαδημητρίου να ζητάει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και ρεαλιστική χρηματοδότηση.