Έρχονται νέες ελευθερίες το καλοκαίρι – «Κλειδί» για τα ανοίγματα ο εμβολιασμός

Το καλοκαίρι, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν, θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και θα μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερες δραστηριότητες», δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το σημερινό άνοιγμα της εστίασης σηματοδοτεί την εν μέρει επιστροφή στην κανονικότητα, με τις ελπίδες όλων αυτό να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, με περισσότερες ελευθερίες, μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό φυσικά έρχεται σε συνάρτηση με τους εμβολιασμούς που συνεχίζονται στη χώρα μας με ταχείς ρυθμούς. Το μεγάλο κρας τεστ είναι στις 15 Μαΐου, οπότε και ανοίγει επίσημα ο Τουρισμός.

«Το καλοκαίρι, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν, θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και θα μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερες δραστηριότητες», δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

«Είναι προφανές ότι μέσα στους επόμενους μήνες το καλοκαίρι και καθώς θα είναι μεγαλύτερο το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας που θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, όσοι επέλεξαν να εμβολιαστούν θα απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, εντός και εκτός Ελλάδας, συμμετοχή σε περισσότερες και σε διαφορετικού επιδημιολογικού κινδύνου δραστηριότητες», πρόσθεσε η ίδια.

«Είναι λάθος όμως να παρερμηνεύσουμε τις οδηγίες και είναι νωρίς για τη χώρα μας για να χαλαρώσουν τα μέτρα όσοι εμβολιάζονται», συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, από την πλευρά της, εκτίμησε χθες ότι το φετινό καλοκαίρι «θα είναι διαφορετικό».

«Πρώτο μας όπλο για την ανάσχεση του κορωνοϊού είναι ο εμβολιασμός. Ελπίζω να πάρουμε τις ποσότητες και τέλος Ιουνίου να κάνουμε τη σχετική ανοσία» είπε η κ. Παγώνη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου «πετάμε» τις μάσκες.

Επίσης, από πλευράς του και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έχει δηλώσει ότι «αν έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού κι ένα 10% έχει αποκτήσει και φυσική ανοσία, διότι μολύνθηκε κάποια στιγμή, τότε μιλάμε για ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο, που είναι ένα πολύ καλό ανάχωμα ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. Αν πάμε βέβαια στο 60%-70% δε θα έχουμε και κανένα πρόβλημα το φθινόπωρο και πρέπει να το προσπαθήσουμε αυτό πείθοντας τους δύσπιστους να εμβολιαστούν αφότου βέβαια δουν ότι αυτοί που εμβολιάστηκαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα».