Έρχονται τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ – Τα πολλαπλά οφέλη

Νομοθετική πρόβλεψη που επιτρέπει την πραγματοποίηση χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία κατά τις απογευματινές βάρδιες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνε την αναβάθμιση των απογευματινών χειρουργείων και ιατρείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το νομοσχέδιο με τίτλο «ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡEΣΙΕΣ ΤΟΥ EΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», τέθηκε σε διαβούλευση, η οποία λήγει στις 18 Απριλίου. 

Στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και ψήφιση.

Στο άρθρο 44 για τα Απογευματινά χειρουργεία Εθνικού Συστήματος Υγείας τροποποιείται η παράγραφος 10 ώστε να καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες εντάσσονται τα νοσοκομεία, που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., στην ολοήμερη λειτουργία κατά τα ανωτέρω, όπως και οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του προσωπικού στην ολοήμερη λειτουργία και η αμοιβή αυτού, οι δικαιούχοι των επεμβάσεων, το είδος των ιατρικών πράξεων και το κόστος αυτών, η κάλυψη μέρους ή όλου του κόστους αυτού από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπούς δημόσιους και ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς, η συμμετοχή του ασθενούς, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.».

Τι επιτυγχάνεται με τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η προτεινόμενη διάταξη είναι απολύτως αναγκαία, έτσι ώστε

  • να ανεξαρτητοποιηθεί η διαδικασία των απογευματινών χειρουργείων από την προηγούμενη γνώμη Π.Ι.Σ. και ΚΕ.Σ.Υ, οι οποίοι έχουν ήδη γνωστοποιήσει την καθ’ ύλην αναρμοδιότητά τους προς τούτο να εμπλουτιστεί η εξουσιοδοτική διάταξη προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών για τη διευθέτηση όλων των αναγκαίων για την εφαρμογή της διάταξης λεπτομερειών.

Κύριοι στόχοι της διάταξης είναι

  1. η διευκόλυνση των πολιτών που εμπιστεύονται τους χειρουργούς του Ε.Σ.Υ. και τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά δυσανασχετούν με την πολύμηνη αναμονή του προγραμματισμένου πρωινού χειρουργείου, να μπορέσει να χειρουργηθεί απόγευμα στο Ε.Σ.Υ., έναντι ενός καθορισμένου κόστους, καλυπτόμενου στο συντριπτικό του ποσοστό από τον ασφαλιστικό του φορέα, με μία περιορισμένη δική του συμμετοχή
  2. η δυνατότητα κάλυψης μέρους ή όλου του κόστους των απογευματινών χειρουργείων και της αμοιβής του προσωπικού που θα τα διενεργεί από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπούς δημόσιους και ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς, με απώτερο στόχο την αύξηση εσόδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας,
  3. η οικονομική κινητροδότηση του προσωπικού του Ε.Σ.Υ. για την συμμετοχή και συμβολή τους στην επιτυχία των απογευματινών χειρουργείων και
  4. η έμμεση υποχρέωση των ιδιωτικών κλινικών να συμπιέσουν το κόστος τους προς το ύψος του κόστους των απογευματινών χειρουργείων του Ε.Σ.Υ. «Τελικός κερδισμένος, πολυπλεύρως, είναι ο πολίτης» καταλήγει η αιτιολογική έκθεση.

Ποιος θα επωμίζεται το κόστος του χειρουργείου

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ επί του θέματος, αναφέρεται ότι θα υπολογίζεται κόστος χειρουργείου, βάσει των δυνατοτήτων του εκάστοτε νοσοκομείου, από το οποίο το 70% θα το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και το 30% ο ασθενής, ο οποίος θα καλύπτει και την αμοιβή του γιατρού. Το ποσό που θα αντιστοιχεί στο 30% θα κατευθύνεται για την αμοιβή του λοιπού υγειονομικού προσωπικού.

Βασική προϋπόθεση, όμως, για να πραγματοποιηθούν απογευματινά χειρουργεία θα πρέπει να έχει πρώτα να μην υπάρχει κενή θέση στη λίστα των πρωϊνών χειρουργείων.

Εκτιμάται, πως με αυτό το σύστημα, δεν επηρεάζεται η πρωινή λίστα, αξιοποιούνται οι εγκαταστάσεις των χειρουργείων του νοσοκομείου, ενώ θα αυξηθούν εκτός από τα έσοδα του γιατρού και τα έσοδα του νοσοκομείου.

«Έχουμε πολλούς γιατρούς του ΕΣΥ που φεύγουν και πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα γιατί παίρνουν καλύτερες αμοιβές», είχε αναφέρει ο Θ. Πλεύρης. Παράλληλα, θα παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο, όπου υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής.