Έτσι «ξεγελά» το ανοσοποιητικό σύστημα η μετάλλαξη Δέλτα – Τι εντόπισαν οι ερευνητές

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει νέα έξαρση κρουσμάτων και πλήττει κυρίως μη εμβολιασμένους πληθυσμούς σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Αυστραλία. Κυρίαρχη είναι πλέον η Δέλτα στις ΗΠΑ.

Σε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature, επιστήμονες επιχειρούν να δώσουν εξηγήσεις για τη μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό κατά της μετάλλαξης Δέλτα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να αποφύγει αντισώματα που στοχεύουν σε ορισμένα σημεία του ιού.

Η μετάλλαξη, που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Ινδία, εκτιμάται ότι είναι περίπου 60% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Άλφα, δηλαδή το στέλεχος που εντοπίστηκε πρώτα στη Βρετανία και έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης το προηγούμενο διάστημα, σε διπλάσια επίπεδα από τον αρχικό ιό.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει νέα έξαρση κρουσμάτων και πλήττει κυρίως μη εμβολιασμένους πληθυσμούς σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Αυστραλία. Κυρίαρχη είναι πλέον η Δέλτα στις ΗΠΑ. Τα κρούσματα στη χώρα είχαν υποχωρήσει στα κατώτερα επίπεδα από τις αρχές της πανδημίας, ωστόσο οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν. Όμως, οι νοσηλείες και οι θάνατοι που συνδέονται με τις επιπλοκές συνεχίζουν να υποχωρούν απότομα, κάτι που αποδίδεται στα σχετικά υψηλά επίπεδα εμβολιασμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 48% των Αμερικανών έχει πλήρως εμβολιαστεί, ενώ το 55% έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι ελάχιστα ευαίσθητη σε μία δόση εμβολίου, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη έρευνα που είχε συμπεράνει ότι το στέλεχος μπορεί να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα, αν και σε μικρότερο βαθμό από τη μετάλλαξη Βήτα, που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.

Πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι έχουν νοσήσει

Γάλλοι ερευνητές εξέτασαν εάν τα αντισώματα που παράγονται από τη φυσική μόλυνση και από τα εμβόλια εξουδετερώνουν τις μεταλλάξεις Άλφα, Βήτα και Δέλτα, όπως και μια παραλλαγή αναφοράς παρόμοια με την αρχική έκδοση του Sars-Cov-21. Για τον σκοπό αυτό εξέτασαν τα δείγματα αίματος 103 ατόμων που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Τα δείγματα της Δέλτα ήταν πολύ λιγότερο ευαίσθητα από της Άλφα σε δείγματα από μη εμβολιασμένα άτομα αυτής της ομάδας. Μία δόση εμβολίου αύξησε σημαντικά την ευαισθησία, κάτι που υποδηλώνει ότι όσοι έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό, πρέπει να εμβολιαστούν για να αποφύγουν ορισμένες μεταλλάξεις.

Προστασία 95% με τη δεύτερη δόση των Pfizer/BioNTech και AstraZeneca

Η ομάδα ανέλυσε επίσης δείγματα 59 ατόμων αφότου έλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη δόση των εμβολίων της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech. Τα δείγματα αίματος όσων έκαναν μία δόση που κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις μεταλλάξεις Δέλτα και Βήτα σε εργαστηριακά πειράματα ήταν 10%. Ωστόσο, η δεύτερη δόση αύξησε το ποσοστό προστασίας στο 95%. Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στα επίπεδα αντισωμάτων που δημιούργησαν τα δύο εμβόλια.

«Μία δόση Pfizer ή AstraZeneca ήταν λίγο ή καθόλου επαρκής απέναντι στις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα», κατέληξαν οι ερευνητές. Τα στοιχεία από το Ισραήλ και τη Βρετανία ευρέως στηρίζουν τα ευρήματα, αν και αυτές οι μελέτες υποστηρίζουν ότι μία δόση του εμβολίου είναι αρκετή για να προληφθούν οι νοσηλείες ή οι θάνατοι από τον ιό.

Η μετάλλαξη Δέλτα δεν έδειξε ανταπόκριση και στο bamlanivimab, το μονοκλωνικό αντίσωμα που δημιουργήθηκε από την Eli Lilly, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα άλλα τρία μονοκλωνικά αντισώματα που δοκιμάστηκαν διατήρησαν την αποτελεσματικότητά τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ευρήματα εξηγούν ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να αποφύγει αντισώματα που στοχεύουν σε συγκεκριμένα μέρη του ιού.