Αγγειακό σύστημα: 6 πράγματα που οι αγγειοχειρουργοί δεν κάνουν ποτέ για να το προστατέψουν
Με την πάροδο του χρόνου, το αγγειακό σύστημα αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα. Υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που μπορούν να του προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά. Τι κάνουν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες ,για να προστατέψουν τον οργανισμό τους;
Το αγγειακό ή κυκλοφορικό σύστημα είναι το σύστημα που μεταφέρει το αίμα σε όλα τα όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Οι αρτηρίες μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα στους ιστούς και τα όργανα του σώματος, παρέχοντάς τους το απαραίτητο οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία τους. Είναι μικρότερες σε διάμετρο από τις φλέβες, αλλά διαθέτουν ισχυρό μυϊκό τοίχωμα και μεγάλη ελαστικότητα.
Οι φλέβες μεταφέρουν το αποξυγονωμένο αίμα πίσω στην καρδιά και τους πνεύμονες για επαναοξυγόνωση. Βοηθούν επίσης στην απομάκρυνση των αποβλήτων, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, από τους ιστούς.
Όσο περνάνε όμως τα χρόνια και μεγαλώνουμε το αγγειακό μας σύστημα μπορεί να αρχίσει σταδιακά να φθίνει. Και υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να αποφύγετε αυτές τις επιβλαβείς συνέπιες και να προάγετε την καλή υγεία.
Σύμφωνα με αγγειοχειρουργούς, που μίλησαν στην στο HuffPost, υπάρχουν 6 πράγματα που αν τα κάνετε προστατεύετε τα αιμοφόρα αγγεία σας και την υγεία σας συνολικά.
Τι δεν κάνουν ποτέ οι αγγειοχειρουργοί:
- Δεν κάθονται ή στέκονται σε ένα μέρος ακίνητοι για πολλή ώρα για μεγάλο διάστημα
- Δεν ξεχνούν τις κάλτσες συμπίεσης, ειδικά πριν από μια πτήση.
- Δεν καπνίζουν
- Δεν αμελούν να σηκώνουν τα πόδια τους ψηλά
- Δεν ξεχνάνε την καλή ενυδάτωση
- Δεν παραλείπουν την άσκηση
1. Δεν κάθονται ή στέκονται σε ένα μέρος ακίνητοι για πολλή ώρα για μεγάλο διάστημα
Οι φλέβες στα πόδια μας πρέπει να λειτουργούν ενάντια στη βαρύτητα για να επιστρέψουν το αίμα στην καρδιά μας. Για αυτό προτείνεται να μην στεκόμαστε όρθιοι και να μην καθόμαστε στην ίδια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως εξήγησε η Δρ. Τίκβα Τζέικομπς οι βαλβίδες που έχουμε στο εσωτερικό των ποδιών μας συγκεντρώνουν περισσότερο αίμα όταν καθόμαστε στην ίδια στάση ή στεκόμαστε όρθιοι για αρκετή και αυτός ο επιπλέον όγκος αίματος μπορεί να προκαλέσει βάρος, κόπωση και πρήξιμο.
Για να αποφύγουμε αυτή τη συγκέντρωση περισσότερου αίματος και να διατηρήσουμε την κυκλοφορία μας ομαλή, οι ειδικοί προτείνουν το τακτικό περπάτημα μιας και αυτό βοηθά στην ενεργοποίηση μιας σημαντικής διαδικασίας που ονομάζεται «αντλία μυών της γάμπας».
«Με κάθε βήμα που κάνουμε συσπώνται οι μύες της γάμπας μας και αυτή η σύσπαση λειτουργεί σαν αντλία για να ωθήσει το αίμα πίσω στην καρδιά μας», εξήγησε η Τζέικομπς και πρόσθεσε: «Συχνά λέω στους ασθενείς μου ότι εάν μαγειρεύουν στην κουζίνα, πρέπει να περπατούν για να ενεργοποιήσουν την αντλία μυών της γάμπας και οι ασθενείς μου που κάθονται στο γραφείο για ώρες πρέπει να σηκώνονται κάθε ώρα για να περπατήσουν λίγη ώρα γύρω από το γραφείο».
2. Δεν ξεχνούν τις κάλτσες συμπίεσης, ειδικά πριν από μια πτήση.
«Οι κάλτσες συμπίεσης χρησιμοποιούν ήπια πίεση για να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των φλεβών σας και στη μείωση της ποσότητας υγρού που συσσωρεύεται στα πόδια σας», εξήγησε ο Δρ. Ζιαόγι Τενγκ (Xiaoyi Teng), αγγειοχειρουργός στο Wexner Medical Center του Ohio State University.
«Όταν στεκόμαστε ή καθόμαστε για μεγάλες χρονικές περιόδους, τα υγρά και το αίμα τείνουν να λιμνάζουν στις φλέβες των ποδιών μας και με την πάροδο του χρόνου θα προκαλέσουν πρήξιμο. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο των λεπτών βαλβίδων στις φλέβες κάτι που οδηγεί σε συσσώρευση περισσότερων υγρών, σπασμένα τριχοειδή αγγεία και κιρσούς».
Οι κάλτσες συμπίεσης είναι πολύ χρήσιμες στην πρόληψη αυτών και άλλων δυνητικά πιο σοβαρών προβλημάτων, ειδικά εάν έχετε ήδη αγγειακά ζητήματα.
«Αυτό που λέω στους ασθενείς είναι ότι όποιος έχει φλεβικά προβλήματα, δηλαδή κιρσούς, πρήξιμο στα πόδια, φλεβική ανεπάρκεια, δεν θα πρέπει ποτέ να επιβιβαστεί ξανά σε αεροπλάνο χωρίς κάλτσες συμπίεσης», είπε ο Δρ. Μαρκ Ρουντασίλ (Mark Rheudasil), αγγειοχειρουργός και διευθυντής του Emory Vein Center.
«Τα αεροπορικά ταξίδια και ειδικά τα πολύωρα σχετίζονται με θρόμβους αίματος και οι ασθενείς με μη φυσιολογικές φλέβες έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων».
Ακόμη και άτομα χωρίς αγγειακά προβλήματα μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση καλτσών συμπίεσης.
«Η κάλτσα συμπίεσης είναι χρήσιμη για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το αν έχετε προβλήματα στις φλέβες ή όχι, ειδικά όταν ταξιδεύετε ή εργάζεστε όλη μέρα», τόνισε ο Τενγκ.
3. Δεν καπνίζουν ούτε περνάνε χρόνο σε κλειστούς χώρους με καπνιστές
«Ποτέ δεν καπνίζω και αποφεύγω κλειστούς χώρους με καπνιστές», είπε η Δρ. Σέιλα Μπλάμπεργκ (Sheila Blumberg), αγγειοχειρουργός στο NYU Langone Hospital. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο τοξικό για τις φλέβες και τις αρτηρίες από τα σωματίδια του καπνού. Η ζημιά που έχει προκληθεί είναι μη αναστρέψιμη και θέλω να προστατεύσω τα αγγεία μου όσο το δυνατόν περισσότερο».
Όταν καπνίζετε, οι αρτηρίες και οι φλέβες σας κινδυνεύουν.
«Το κάπνισμα προκαλεί σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων και σχετίζεται με φλεβική νόσο», είπε ο Τενγκ. «Οι καπνιστές χρειάζονται επίσης περισσότερο χρόνο για την επούλωση πληγών που προκαλούνται από προβλήματα κυκλοφορίας ή χειρουργικές επεμβάσεις. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος για να προσπαθήσει να μειώσει τον κίνδυνο να χρειαστεί επεμβάσεις είναι να σταματήσει το κάπνισμα».
4. Δεν αμελούν να σηκώνουν τα πόδια τους ψηλά
«Ένας τρόπος για να βοηθήσουμε τη φλεβική μας κυκλοφορία είναι να σηκώσουμε τα πόδια μας, κάτι που βοηθά το σώμα μας να λειτουργεί με τη βαρύτητα για να επιστρέψει το αίμα στην καρδιά μας», είπε η Τζέικομπς. Επομένως, εάν πρέπει να καθίσετε ή να ξαπλώσετε για λίγο, σκεφτείτε να σηκώσετε προς τα πάνω τα πόδια σας.
«Αυτό μειώνει την πίεση στα πόδια και βοηθά στη μείωση της πίεσης στις φλέβες», είπε ο Τενγκ.
5. Δεν ξεχνάνε την καλή ενυδάτωση
Η ενυδάτωση έχει πολλά οφέλη για το σώμα μας, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι απαραίτητη και για την υγεία των αγγείων.
6. Δεν παραλείπουν την άσκηση
Όπως και με την ενυδάτωση, τα οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας επεκτείνονται και στο κυκλοφορικό σύστημα.
«Η άσκηση είναι χρήσιμη γιατί βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος», σημείωσε ο Ρουντασίλ. «Η άσκηση είναι καλή για την καρδιά, τους πνεύμονες και όλη την κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων των φλεβών», είπε ο Τενγκ. «Αυξάνει επίσης τη μυϊκή δύναμη, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τονώνει τη διάθεση. Ακόμη και μια μικρή βόλτα μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία σας».