Αγωνία για τη μείωση των εμβολιασμών – Σε επιφυλακή για τον τουρισμό και τα νησιά

Την ευφορία για την καλή πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας διαδέχεται τώρα η αγωνία. Σε επιφυλακή βρίσκονται επιστήμονες και κυβέρνηση, καθώς οι “πρόθυμοι” του εμβολιασμού σταδιακά εξαντλούνται, τα εμβολιαστικά ποσοστά δεν είναι ικανοποιητικά και ο παραλλαγμένος ιός Δέλτα απειλεί και τη χώρα μας.

Η αγωνία για την εξάλειψη της πανδημίας του κορονοϊού δεν έχει τέλος. Κάτω από 100 χιλιάδες καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες οι ημερήσιοι εμβολιασμοί. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη (30/9) τα εμβολιαστικά κέντρα “έκλεισαν” έχοντας χορηγήσει 92 χιλιάδες εμβόλια και χθες Πέμπτη (1/7) με μόλις 84.288.

Την ίδια στιγμή τα εμβολιαστικά ποσοστά δεν είναι ενθαρρυντικά, γεγονός το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr– τονίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη της επιτροπής επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες αγγίζουν το 40,5%, ενώ οι εμβολιασμένοι με μία δόση το 53,2%, ποσοστά που απέχουν πολύ από το άνω του 70% το οποίο θέλουμε να κατακτήσουμε για να οικοδομήσουμε τείχος της ανοσίας απέναντι στην πανδημία.

Αγώνας δρόμου για να πειστούν οι επιφυλακτικοί και οι αρνητές των εμβολίων

Το “φρένο” στους ημερήσιους εμβολιασμούς ανεβάζει τον βαθμό επιφυλακής σε επιστήμονες και κυβέρνηση. Οι αυθορμήτως προσερχόμενοι στα εμβολιαστικά κέντρα πολίτες φαίνεται να μειώνονται και το στοίχημα είναι πλέον να αλλάξουν γνώμη μέσα στο καλοκαίρι οι “άπιστοι Θωμάδες”.

Εάν, όπως λένε οι ειδικοί, υπάρξει κάμψη στον ρυθμό των εμβολιασμών τους θερινούς μήνες και είναι αυξημένα τα ποσοστά των πολιτών που δεν είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν, δεν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε έναν ήρεμο χειμώνα.

Είναι κι ο λόγος που η κυβέρνηση -μετά από εισήγηση των ειδικών επιστημόνων- λαμβάνει πιο αυστηρά μέτρα με “τσουχτερό” αντίκτυπο στην τσέπη του κάθε ανεμβολίαστου πολίτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος των διακοπών στα νησιά για τους μη εμβολιασμένους εκτινάσσεται από την 5η Ιουλίου, καθώς είναι υποχρεωμένοι για κάθε μετακίνηση από νησί σε νησί, να εξασφαλίζουν με δική τους δαπάνη αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ή rapid test.

Έρχονται νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους στις μετακινήσεις με τρένα και ΚΤΕΛ

Ο αγώνας για πειστούν οι αρνητές των εμβολίων θα έχει κλιμάκωση. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν αρχικά για την εστίαση και την ψυχαγωγία και μόλις χθες για τις μετακινήσεις στα νησιά. Η προσπάθεια θα επεκταθεί και στις χερσαίες μετακινήσεις, οι οποίες θα αφορούν περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους στα ταξίδια με τρένα και λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Το δίλημμα είναι απλό: Ή εμβολιάζεσαι δωρεάν και απολαμβάνεις την πολυπόθητη ελευθερία σε δραστηριότητες και μετακινήσεις, ή δεν εμβολιάζεσαι και επωμίζεσαι την ταλαιπωρία ή και το κόστος που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και η δημόσια υγειονομική ασφάλεια.

Εξαιρετικά εύγλωττη στην κατεύθυνση αυτή, ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, πως μόλις το 0,28% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει από κορονοϊό. Τα επόμενα περιοριστικά μέτρα θα είναι αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους, όπως είπε, ενώ δεν θα συνοδεύονται από οικονομική υποστήριξη:

«Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης των λοιμωξιολόγων η αύξηση των εμβολιασμών

Τα ποσοστά των εμβολιασμών δεν δικαιολογούν “χαλάρωση”, όπως κατέληξαν στη χθεσινή τους σύσκεψη οι επιστήμονες. Πολύ περισσότερο όταν και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν εκλάβει λάθος το μήνυμα της κατάργησης της χρήσης της προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν υπάρχει συνωστισμός.

Η “παρεξήγηση” αυτή μπορεί να κοστίσει στην καλή εικόνα της πανδημίας, ενώ ενδεχομένως να φαίνονται, ήδη, οι επιπτώσεις της.

Όπως ανέφερε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία, ανακόπηκε αυτήν την εβδομάδα η καθοδική πορεία των κρουσμάτων που παρατηρούνταν τις τελευταίες εβδομάδες.

Παράλληλα, σε κάποιες περιοχές -και ιδιαίτερα νησιωτικές- εντοπίζεται, όπως πρόσθεσε, “μια μικρή αλλά σαφής αύξησης των νέων κρουσμάτων”.

Πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια, όπως κατέληξαν οι ειδικοί, για την αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών σε κάποια νησιά, όπως π.χ. στην Κρήτη που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, αλλά και τη Μύκονο, στην οποία εντοπίστηκαν 20 νέα κρούσματα και κινδυνεύει να χαρακτηριστεί “κόκκινη”.

Σε ορισμένα νησιά μάλιστα έχουν παρατηρηθεί εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού -όχι ανάμεσα στους κατοίκους που έχουν εμβολιαστεί σχεδόν καθολικά- αλλά ανάμεσα σε εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία.

Πηγή: iatropedia.gr