Αθήνα Λινού: Self test και τα «αρνητικά τεστ κατ’ οίκον»

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, αναφέρθηκε στα self test και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαν τα self test να αποτελέσουν έναν οδηγό για τo σταδιακό άνοιγμα της εστίασης, αλλά και των μετατακινήσεων από νομό σε νομό, η κυρία Λινού πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας να πάρει ένα τυχαίο δείγμα από τα παιδιά που δήλωσαν αρνητικά και να επαναλάβει με μοριακό τεστ για να επιβεβαιωθεί ότι τα self test είναι αξιόπιστα.

Επεσήμανε ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν θετικοί να μην κινδυνέψουν να γίνουν αντικείμενο ρατσισμού.

Αναφερόμενη στην επιδημιολογική εικόνα από τα κρούσματα που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, τόνισε πως είναι βελτιωμένη διευκρινίζοντας ωστόσο «αν η μεθοδολογία των κατ’ οίκον τεστ δεν έχει ψευδώς αρνητικά».

Όσον αφορά την δυσπιστία που υπάρχει στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της εταιρίες AstraZeneca δήλωσε πως οι πολίτες έπρεπε να ενημερωθούν εξ αρχής με ειλικρίνεια για το χαμηλό ποσοστό επιπλοκών. «Ο κίνδυνος του να μην εμβολιαστούν είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που θα παρουσιαστεί εάν δεν κάνουν το εμβόλιο», είπε η Αθηνά Λινού.