Αθανάσιος Τσακρής: «Τρίτη δόση και πριν το εξάμηνο»

Για την «εκτόξευση» των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, μετά και το νέο ρεκόρ με 7.335 μολύνσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Δευτέρας (08.11.2021), μίλησε ο Αθανάσιος Τσακρής, Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως επεσήμανε «το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού δεν λειτουργεί με την λογική του εμβολίου πχ. έναντι της ιλαράς ή της ερυθράς. Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία από το Ισραήλ, είναι σημαντική η χορήγηση της τρίτης δόσης για την προστασία των πολιτών. Τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση, έχουν 5-10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτούς που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις και 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους».

«Καλύτερα είναι να γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες, διότι δεν είναι για όλους ίδιος ο βαθμός ανοσίας. Νομίζω και η Κυβέρνηση κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, να ανοίξει η πλατφόρμα και να γίνεται η τρίτη δόση και περάσει εξάμηνο από την δεύτερη δόση», συνέχισε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ.

Ο Αθανάσιος Τσακρής εξήγησε στη συνέχεια ότι θα είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο εμβολιασμός των παιδιών κάτω των 12 ετών. «Χώρες με εντατικό πρόγραμμα εμβολιασμού σε μικρές ηλικίες είχαν μια σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «πιστεύω ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας η χορήγηση εμβολίου σε παιδιά έως 12 ετών, το πιο σημαντικό όμως είναι να αντιληφθούμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να γίνει η “αναμνηστική” δόση και κυρίως από εκείνους που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, ώστε να ενισχυθεί άμεσα η ανοσία τους».

Σύμφωνα με όσα είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού.

Για την πρώτη δόση του εμβολίου κλείστηκαν 175.000 ραντεβού και σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν κλειστεί 60.000, παρατηρείται αύξηση 185%. Επίσης κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης, αύξηση της τάξης του 200%, σε σχέση με τα 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι σήμερα και μέχρι το απόγευμα είχαν κλειστεί περισσότερα από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περισσότερα από 55.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεμιστοκλέους σχολίασε ότι αυτό που έχει αλλάξει, και πιθανόν να οδήγησε στην αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό, είναι η εισαγωγή των νέων μέτρων περιορισμού των ανεμβολίαστων όπως και τα πάρα πολλά κρούσματα που υπενθυμίζουν ότι «η πανδημία είναι εδώ».