Αθηροσκλήρωση: Νέα θεραπεία με νανοσωματίδια μειώνει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η αθηροσκλήρωση, δηλαδή η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και δυνητικά θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU) ανέπτυξαν μια νέα έγχυση νανοθεραπείας για τη θεραπεία της φλεγμονής στην αρτηριακή πλάκα.

Η νέα θεραπεία εντοπίζει και επιτίθεται στις συγκεκριμένες περιοχές της φλεγμονής στις αρτηρίες. Αυτό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσει στη διάσπαση και την αφαίρεση της συσσώρευσης πλάκας.

Θεραπεία της αθηροσκλήρωσης με νανοσωματίδια

Υπάρχουν δύο τύποι συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες. Ο πρώτος μπορεί να προκαλέσει απόφραξη 95% έως 99%. Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πόνο ή πίεση στο στήθος, ναυτία ή ζάλη πριν από μια απόφραξη. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με στεντ για να αυξηθεί η ροή του αίματος.

Ο δεύτερος τύπος είναι πολύ φλεγμονώδης και μπορεί να σπάσει, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή. Η νέα νανοθεραπεία στοχεύει αυτόν τον επικίνδυνο τύπο πλάκας.

«Αυτός ο τύπος είναι ο πιο τρομακτικός, καθώς οδηγεί στα περισσότερα καρδιακά επεισόδια», δήλωσε ο Bryan Smith, αναπληρωτής καθηγητής στο College of Engineering και στο Ινστιτούτο Ποσοτικής Επιστήμης και Μηχανικής Υγείας του MSU.

«Επειδή τέτοιες πλάκες δεν φράζουν απαραίτητα μεγάλο μέρος της αρτηρίας και επειδή τα αποτελέσματα της ρήξης μπορούν πολύ ξαφνικά να εμποδίσουν εντελώς τη ροή του αίματος, μια τέτοια καρδιακή προσβολή μπορεί να εμφανιστεί “από το πουθενά”», πρόσθεσε ο Δρ.  Smith.

Η ομάδα ανέπτυξε αυτή την έγχυση νανοθεραπείας χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια, τα οποία είναι υλικά πιο λεπτά από τα ανθρώπινα μαλλιά.

Αποτελεσματική και χωρίς παρενέργειες η νέα θεραπεία

Η νανοθεραπεία στοχεύει ακριβώς έναν συγκεκριμένο τύπο ανοσοκυττάρου που βρίσκεται μέσα στην πλάκα. Όταν φτάσει σε αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα ενεργοποιεί και διεγείρει τη λειτουργία τους. Τα ενεργοποιημένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αρχίζουν στη συνέχεια να «καταστρέφουν» τον πυρήνα της πλάκας, ουσιαστικά διασπώντας την.

Στοχεύοντας και αφαιρώντας την πλάκα, η νανοθεραπεία βοηθά επίσης στη μείωση της φλεγμονής στο αιμοφόρο αγγείο. Η νανοθεραπεία δοκιμάστηκε σε χοίρους για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και οι πιθανές παρενέργειές της.

Η θεραπεία έδειξε την αποτελεσματικότητά της στη μείωση της φλεγμονής της πλάκας χωρίς να προκαλεί επιβλαβείς παρενέργειες.

«Χρησιμοποιώντας σαρώσεις PET (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων), μπορέσαμε να μετρήσουμε τα αποτελέσματα της θεραπείας στις αρτηρίες του χοίρου», σημείωσε ο Δρ. Smith.

«Δείξαμε σε ζωικά μοντέλα όπως οι χοίροι ότι μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα φλεγμονής στην πλάκα με βάση όχι μόνο αυτήν την κλινικά χρησιμοποιούμενη τεχνική απεικόνισης PET αλλά και με μοριακές αναλύσεις. Εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν είδαμε καμία από τις παρενέργειες που θα αναμένονταν αν η θεραπεία δεν ήταν επακριβώς στοχευμένη», κατέληξε ο ειδικός.

Πηγή: oloygeia.gr