Αισιοδοξία από τις δοκιμές του εισπνεόμενου ισραηλινού κατά του κορωνοϊού

Ο «δημιουργός» του φαρμάκου και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Ναντίρ Αρμπερ, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» δήλωσε ότι πιθανόντο φάρμακο να ενταχθεί στο «οπλοστάσιο» των γιατρών ακόμη και στα τέλη του έτους.

Αχτίδα ελπίδας προσφέρουν τα ενθαρρυντικά πρώτα αποτέλεσμα των κλινικών μελετών φάσης ΙΙ που πραγματοποιούνται στη χώρα μας του ισραηλινού εισπνεόμενου φαρμάκου Coven D24, που χορηγείται για τη θεραπεία της νόσου Covid-19. Ηδη 150 έλληνες ασθενείς – με μέτρια αλλά και βαριά συμπτώματα – το έχουν λάβει, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για επιτάχυνση του χρόνου νοσηλείας τους, καθώς τα συμπτώματα υποχώρησαν στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αναλυτικότερα και όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» Κωνσταντίνος Συρίγος, «οι επόμενες 30 ημέρες θα αποτελέσουν περίοδο παρακολούθησης των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο για την καταγραφή τυχόν παρενεργειών».Το επόμενο βήμα, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, είναι η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, ώστε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να αξιολογηθεί και να εγκριθεί – εκτός απροόπτου – το πέρασμα της κλινικής μελέτης στην επόμενη φάση. «Σε αυτή, μεταξύ άλλων, θα συγκριθεί η αποτελεσματικότητα του εισπνεόμενου φαρμάκου με αυτή άλλων θεραπειών», εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας με στόχο να καταλήξουν οι επιστήμονες σε σαφή επιστημονικά συμπεράσματα για το φάρμακο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διεθνώς «πολλά υποσχόμενο». Εν τω μεταξύ, ο ίδιος διευκρινίζει ότι ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην κλινική μελέτη ήταν και ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα – οι οποίοι, εντούτοις, δεν νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας –, με τις πρώτες παρατηρήσεις να προκαλούν αισιοδοξία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τις εκτιμήσεις που είχε αναπτύξει ο «δημιουργός» του φαρμάκου και καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Ναντίρ Αρμπερ, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ότι πιθανόν το φάρμακό να ενταχθεί στο «οπλοστάσιο» των γιατρών ακόμη και στα τέλη του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη θεραπεία βασίζεται στην πρωτεΐνη CD24 που, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη ρύθμιση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πρωτεΐνη μεταφέρεται απευθείας στους πνεύμονες των ασθενών με Covid-19 μέσα σε εξωσώματα, μικροσκοπικά σωματίδια τα οποία απελευθερώνονται από τα κύτταρα του οργανισμού. Στόχος του πειραματικού φαρμάκου είναι να προλάβει την «καταιγίδα κυτταροκινών», δηλαδή την υπεραπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος που πυροδοτεί ο νέος κορωνοϊός με αποτέλεσμα την εκδήλωση σοβαρών επιπλοκών που οδηγούν τους ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής και σε αρκετές περιπτώσεις στον θάνατο. Μάλιστα, η διάρκεια της θεραπείας είναι μόλις πέντε ημέρες και δρα απευθείας στους πνεύμονες.