Ακραία ζέστη: Τι να προσέξουμε στο φαρμακείο του σπιτιού όταν ο υδράργυρος κάνει ρεκόρ
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν μόνο την υγεία μας, αλλά και τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε. Αν και η ζέστη είναι συνήθως συνυφασμένη με τον κίνδυνο αφυδάτωσης και θερμοπληξίας μπορεί να έχει επίσης επιπτώσεις και στη δραστικότητα και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων. Η δράση των φαρμάκων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις σωστές συνθήκες αποθήκευσης και η ζέστη μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακα με διάφορους τρόπους επισημαίνει ο Δρ. Μάικ Ρεν, καθηγητής στο Baylor College of Medicine. Ο ίδιος εξηγεί ότι «εισπνεόμενα φάρμακα, όπως τα σπρέι για το άσθμα, μπορούν να καταστραφούν από τη ζέστη». Σύμφωνα με τον Δρ. Ρεν, η θερμότητα μπορεί να «στεγνώσει» τις δραστικές ουσίες καθιστώντας τες λιγότερο αποτελεσματικές.
Για τα φάρμακα σε υγρή μορφή, η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική. Η ζέστη μπορεί να στεγνώσει ή να αλλοιώσει ενέσιμα φάρμακα, κάνοντάς τα μη αποτελεσματικά. Ο Δρ. Ρεν σημειώνει ότι «τα υγρά φάρμακα μπορεί να αλλάξουν σύσταση ή να εξατμιστούν υπό υψηλές θερμοκρασίες». Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάθος δόση ή ακόμη και σε παρενέργειες.
Ακόμη και τα δισκία δεν είναι απαλλαγμένα από προβλήματα. Ο Δρ. Ρεν επισημαίνει ότι «αν και τα δισκία μπορεί να φαίνονται αναλλοίωτα μετά από έκθεση στη ζέστη, τα ενεργά συστατικά τους μπορεί να έχουν επηρεαστεί». Η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει τη διάσπαση των δραστικών ουσιών, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Για τα υγρά φάρμακα που διατίθενται σε δισκία ή κάψουλες, η ζέστη μπορεί να τα λιώσει.
Πώς να διατηρήσετε τα φάρμακα ασφαλή το καλοκαίρι
Για να διασφαλίσετε ότι τα φάρμακά σας παραμένουν αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ακολουθήστε αυτές τις βασικές οδηγίες:
- Αποθήκευση σε δροσερό και σκιερό μέρος. Αποφύγετε την άμεση έκθεση των φαρμάκων στον ήλιο. Κρατήστε τα μακριά από θερμαντικές πηγές και φωτεινά παράθυρα.
- Διατήρηση σε θερμοκρασία δωματίου: Οι περισσότερες φαρμακευτικές φόρμουλες διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους καλύτερα σε θερμοκρασίες δωματίου. Ο ιδανικός χώρος αποθήκευσης είναι σε κλειστά ντουλάπια ή σε περιβάλλοντα με σταθερή και μέτρια θερμοκρασία.
- Μην αφήνετε φάρμακα στο αυτοκίνητο. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου μπορεί να ανέβει πολύ γρήγορα και να καταστρέψει τα φάρμακα.
Εάν πιστεύετε ότι το φάρμακό σας έχει επηρεαστεί από τη ζέστη, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας ή τον γιατρό σας. Ο Δρ. Ρεν τονίζει ότι οι δύο ειδικοί «μπορούν να σας παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σας και να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις αν χρειαστεί».
Πηγή: ygeiamou.gr