Αλκιβιάδης Βατόπουλος εναντίον κυβέρνησης: «Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά όπως γίνεται στη Βρετανία»

«Αδύνατο» χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής των Ειδικών, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο στους πολίτες ποιες κινήσεις και μέτρα βασίζονται στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση.

«Ο ρόλος της επιτροπής είναι συγκεκριμένος και μια τέτοια δημοσιοποίηση των απόψεων που διατυπώνουν στις συνεδριάσεις τους θα έχει αρνητικές συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγεία. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «εάν η κυβέρνηση έκανε κάτι τέτοιο, θα ήταν σαν να ”’αδειάζαμε” τα μέλη της Επιτροπής».

Αντίστοιχη απάντηση έδωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία σχολίασε ότι η δημοσιοποίηση των πρακτικών δεν θα βοηθούσε: «στην επιτροπή γίνεται μία επιστημονική συζήτηση, όπου εκφράζονται πολλές και διαφορετικές επιστημονικές απόψεις. Υποθέτω ότι η δημοσιοποίηση τους δεν θα βοηθούσε την πρόθεση των ειδικών να μιλούν ανεξάρτητα εντός της επιτροπής και να μην πολιτικοποιούνται οι απόψεις τους» δήλωσε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ, δεν θα είχε καμία αντίρρηση για την δημοσιοποίηση των πρακτικών καθώς η επιτροπή δεν έχει τίποτα να κρύψει. Μάλιστα έφερε και ως παράδειγμα την κυβέρνηση της Βρετανίας η οποία δίνει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής, σβήνοντας τα ονόματα επιστημόνων.

Δείτε το σχετικό βίντεο: