Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Στοίχημα» να είναι διαχειρίσιμα τα επόμενα κύματα

«Το “στοίχημα” είναι τα επόμενα κύματα κρουσμάτων της πανδημίας να είναι όσο το δυνατόν μικρότερα με λιγότερους ασθενείς και πολύ λιγότερα βαριά περιστατικά», σημειώνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος προανήγγειλε νέα αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού, όχι μόνο μέσα στο χειμώνα αλλά και αργότερα μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022. «Θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων μέσα στο χειμώνα και πιθανότατα να έχουμε και αργότερα την άνοιξη προς καλοκαίρι, όπως πέρυσι. Το θέμα είναι αυτά να είναι διαχειρίσιμα», σημείωσε.

«Εξαρτάται από την οργανωμένη κοινωνία αν καταφέρει να περιορίσει την επιδημία. Έχουμε πει ότι έχουμε τα “όπλα”, δηλαδή τον εμβολιασμό, την τήρηση των μέτρων και τα τεστ, όπως λένε οι οδηγίες. Αν κινηθούμε με βάση αυτά ελπίζει κανείς ότι τα πράγματα θα πάνε καλά», είπε ακόμα ο κ. Βατόπουλος και επισήμανε ότι «κανείς δεν θέλει ένα lockdown» ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι αυτές οι αποφάσεις είναι πλέον πολιτικές.

«Οι παρελάσεις είναι σαφές ότι είναι υγειονομικά επικίνδυνες και ότι έχει να κάνει με συνωστισμό δεν πρέπει να γίνεται. Όμως μπαίνει το θέμα μήπως για πολιτικούς ή κοινωνικούς λόγους πρέπει να γίνει η παρέλαση. Ίσως είναι κάτι που συνεκτιμάται από την Πολιτεία», τόνισε, για ό,τι αφορά το θέμα των παρελάσεων και πρόσθεσε πως δεν τέθηκε στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Για τους εμβολιασμούς και ιδιαίτερα τις παρενέργειες που μπορεί αυτοί να προκαλούν, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για το πόσοι εμβολιασμένοι είχαν παρενέργειες.