Αλλάζει η «Επιχείρηση Ελευθερία» – Καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς των νησιών

Την προοπτική να είναι εμβολιασμένο ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που διαμένουν σε τουριστικούς προορισμούς και δη σε νησιά, φαίνεται να σκιάζει η τακτική της εταιρείας Johnson & Johnson η οποία καθυστερεί τις παραδόσεις των μονοδοσικών της εμβολίων. Χθες δημοσιοποιήθηκαν αναφορές τόσο από την Κρήτη όσο και από περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες τόνιζαν ότι ακυρώνονται ραντεβού για εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι πρέπει να εξασφαλιστούν μονοδοσικά εμβόλια για περιοχές με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον.

Όπως ανάφερε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, “Από την εταιρεία Johnson & Johnson αναμέναμε 220.000. Θα παραδώσει 152.000 εντός του Μαΐου και μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί το τέλος Μαΐου και περιμένουμε να επιβεβαιώσεις τις παραδόσεις του Ιουνίου”. Οι δε παραδόσεις του Ιουνίου ξεπερνούν τις 900.000 σύμφωνα με αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η εταιρεία.

Όμως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η εταιρεία όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters “μείωσε στο μισό την ποσότητα των εμβολίων για τον κορονοϊό που επρόκειτο να παραδώσει αυτήν την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τα όσα δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα εφοδιασμού που αντιμετώπιζε ο αμερικανικός κολοσσός αφότου άρχισε να στέλνει το σκεύασμά της στην Ευρώπη, τον Απρίλιο”.

Να υπενθυμίσουμε ότι η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου. «Η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί εκεί, σε εσάς δηλαδή, ώστε να χτιστεί και το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας. Γιατί μόνο στα 19 μεγαλύτερα νησιά μας ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας” σημείωνε ο Πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε χθες επίσης ότι “Ο εμβολιασμός στα νησιά θα γίνει στο μεγαλύτερο μέρος με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Από σήμερα Τρίτη το βράδυ όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών θα έχουν πρόσβαση στο μονοδοσικό αυτό εμβόλιο. Και μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα στα 19 νησιά θα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, έτσι ώστε να εμβολιαστούν οι κάτοικοι, οι διαμένοντες και οι εποχικοί εργαζόμενοι των νησιών αυτών”.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονη ζήτηση για εμβόλια Johnson & Johnson όταν τα διαθέσιμα είναι για την ώρα πολύ λίγα. Φαίνεται λοιπόν ότι η Κυβέρνηση αναγκάζεται να ακυρώσει ραντεβού σε άλλες περιοχές, προκειμένου να διοχετεύσει αλλού τα εν λόγω εμβόλια.

Πρόγραμμα Ελευθερία

Πάντως σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα εμβολιασμών -Πρόγραμμα Ελευθερία- φαίνεται να κινείται με ιδιαίτερα καλούς ρυθμoύς. Χθες πραγματοποιήθηκαν 113.077 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν χορηγηθεί 4.405.618 δόσεις εμβολίων, ενώ 2.836.987 πολίτες έχουν λάβει μόνο μία δόση και 1.624.604 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι τις 31 Μαΐου η εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε κάνει περισσότερους από 5.600.000 εμβολιασμούς. “Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό 34% και θα έχουμε ξεπεράσει τα 2.000.000 πολίτες πλήρως εμβολιασμένους, ποσοστό 20%”.