Επαναπροσδιορίζεται το πρωτόκολλο καταγραφής θανάτων από κορονοϊό, από τον ΕΟΔΥ, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η πνευμονία και οι λοίμωξη του αναπνευστικού εκτός από το θετικό τεστ θα καθορίζουν την καταγραφή του θανάτου.
Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των θανάτων στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εκτίμησε πως βρισκόμαστες σε φάση αποκλιμάκωσης του παρόντος κύματος της πανδημίας.
«Η χώρα μας ακολουθεί το εξής μοντέλο καταγραφής, βάσει του ΠΟΥ:
Όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID. Από δω και στο εξής, στους θανάτους που θα δηλώνουμε, θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία τον COVID και πόσοι είναι με άλλη αιτία, αλλά τα άτομα είχαν COVID.
Συνεπώς δεν είχαμε αύξηση θανάτων, απλά το ποσοστό των θανάτων από τον Μάιο και μετά συνδυάζονται με περιστατικά ήταν με οποιαδήποτε αιτία και είχαν και COVID. Αυτά όλα τα στοιχεία θα αναλυθούν και θα συνεχίσουμε να λέμε επακριβώς του θανάτους, όμως και απόδειξη αυτού που λέμε, είναι πως δεν υπήρχε αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας».
Τι ισχύει στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το σύστημα που έχει η χώρα μας άπαξ και βγεις θετικός μπαίνεις σε μονάδα covid και από οποιονδήποτε λόγο κι αν πεθάνεις θα χαρακτηριστείς θάνατος covid. Για παράδειγμα, ένας θάνατος από ανακοπή που το θύμα διαγιγνώσκεται εκ των υστέρων με Covid αλλά δεν νοσηλεύθηκε για Covid, καταχωρίζεται ως θάνατος Covid.
Οι περισσότερες πια χώρες της Ευρώπης δεν ακολουθούν τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και διαχωρίζουν τους θανάτους εάν έχουν προκληθεί απευθείας από covid ή αν απλά έχουν και covid, άρα πέθαναν από άλλη αιτία και απλά ήταν θετικοί.
Θυμίζουμε ότι στη χώρα μας αν ένα άτομο βρεθεί στο νοσοκομείο για οποιαδήποτε πάθηση – επειδή έπαθε έμφραγμα για παράδειγμα – και στη συνέχεια βρεθεί θετικός στον κορονοϊό και μετέπειτα πεθάνει, τότε καταγράφεται ως θάνατος COVID, παρόλο που δεν πέθανε εξαιτίας του ιού.
Τι αλλάζει και πως θα καθορίζεται αν κάποιος πέθανε από κορονοϊό
Με τις αλλαγές που προανήγγειλε ο Υπουργός θα ζητείται πλέον από τα νοσηλευτικά ιδρύματα όπου καταλήγουν ασθενείς σε κλινικές Covid, να του αναφέρουν χωριστά τους θανάτου, π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό, Covid, πνευμονία, ανακοπή, καρκίνος τελικού σταδίου, πολυοργανική ανεπάρκεια κ.λπ.
Είναι πιθανό ένας ασθενής να ήταν ήδη σε κρίσιμη κατάσταση από ένα νόσημά του και να προσεβλήθη από κορονοϊό κατά σύμπτωση. Ο θάνατός του λοιπόν μπορεί πράγματι να μην επήλθε εξαιτίας του ιού ωστόσο αυτό που θα καθορίσει τελικά την καταγραφή του θανάτου του από κορονοϊό είναι, όπως τόνισε χθες ο Υπουργός Υγείας όχι μόνο το θετικό τεστ αλλά και η βαριά πνευμονία και λοίμωξη για την οποία αναζητήθηκε θεραπεία και αγωγή από το νοσοκομείο.