Αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού – Εξετάζεται να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση για το green pass

Αρκετά έντονη είναι η συζήτηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου μετά το πέρας του εξαμήνου, ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να συνεχίσει να είναι σε ισχύ, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το πρωί της Παρασκευής (5/11) στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», από τις αρχές του 2022 τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα έχουν και «ημερομηνία λήξης», μιας και όπως δείχνουν τελευταίες έρευνες επιστημόνων η τρίτη δόση δεν είναι «αναμνηστική», αλλά πολύ περισσότερο σημαντική.

Όπως αναφέρουν οι μελέτες μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου η ανοσία από τον εμβολιασμό φθίνει, με την τρίτη δόση να γίνεται βασική προϋπόθεση για την διατήρηση του τείχους ανοσίας σε βάθος χρόνου, κάτι που αν δεν συμβεί το πραγματικό ποσοστό των εμβολιασμένων μειώνεται.

Στις δηλώσεις του στο MEGA, πριν λίγο καιρό, ο Πρωθυπουργός είπε πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, είχε προτείνει πως πρέπει να πάψει να ισχύει το πιστοποιητικό σε όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφέρουν πως οι ανάλυση των θεμάτων και η τελικές αποφάσεις για το θέμα θα παρθούν στην σύνοδο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ άλλο ένα «αγκάθι» για το αν θα είναι απαραίτητη τη τρίτη δόση για να εκδοθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι και το ότι δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων για το πότε ακριβώς αρχίζει και φθίνει η ανοσία.